Αμερικανοί αξιωματούχοι: “Το Ισραήλ έδωσε την πληροφορία που πρόδωσε ο Τραμπ”

Το Ισραήλ είναι η χώρα που είχε δώσει τις απόρρητες πληροφορίες για τα σχέδια των τζιχαντιστών, τις οποίες πρόδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο.

Την αποκάλυψη έκαναν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι -ο ένας είναι εκτός υπηρεσίας- και μετέδωσαν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Η πληροφορία αφορούσε την δυνατότητα των τζιχαντιστών να φτιάχνουν εξελιγμένα εκρηκτικά σε μέγεθος και διαστάσεις ελάσματος που είναι δυνατό να τοποθετηθούν μέσα σε λάπτοπ και να παρακάμψουν έτσι τα συστήματα ασφαλείας των αεροπορικών εταιριών.

Το Ισραήλ είναι ένας από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ και οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών συνεργάζονται πολύ στενά σε επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή. Η συγκεκριμένη πληροφορία που έδωσε το Ισραήλ στις ΗΠΑ και ο Τραμπ αποκάλυψε στον Λαβρόφ, θεωρήθηκε τόσο ευαίσθητη που δεν είχε μεταφερθεί σε άλλους στενούς συμμάχους της Ουάσινγκτον, όπως η Βρετανία ή ο Καναδάς.

Η πληροφορία ότι ο Τραμπ αποκάλυψε μερικές από τις πιο ευαίσθητες πληροφορίες του Ισραήλ στους Ρώσους θα μπορούσε να βλάψει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, εγείρει το ενδεχόμενο να μεταδοθούν οι πληροφορίες στο Ιράν, το στενό σύμμαχο της Ρωσίας και την κύρια απειλή του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.

Ο Ισραηλινός πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες Ρον Ντέρμερ, μιλώντας στους New York Times, επιβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες θα διατηρήσουν τη στενή τους σχέση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Το Ισραήλ έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη σχέση ανταλλαγής πληροφοριών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και προσβλέπει στην εμβάθυνση αυτής της σχέσης στα επόμενα χρόνια υπό τον Πρόεδρο Trump», δήλωσε ο Dermer.Πηγή: New York Times

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ