Αναστασιάδης: «Δεν αποκλείουμε νέα Γενεύη φτάνει να πάμε καλά προετοιμασμένοι»

Συνάντηση στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό είχαν το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου Λευκωσίας. Στις 17 του μήνα θα γίνει επανεκτίμηση της όλης πορείας των συνομιλίων, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

«Δεν αποκλείουμε νέα Γενεύη φτάνει να πάμε καλά προετοιμασμένο» σημείωσε προσθέτοντας ότι και η Τουρκία πρέπει να είναι έτοιμη να συζητήσει τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

Ανέφερε ακόμα ότι το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό, προσθέτοντας πως αυτό δεν είναι αρκετό. Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως «εκείνο που επιδιώκουμε είναι να εξευρεθεί λύση, όχι να εξευρεθεί τρόπος τερματισμού του διαλόγου».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης είχε συνάντηση και με τον Μουσταφά Ακιντζί στις 15:00 στα κατεχόμενα. Όλα όσα επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες για το Κυπριακό δεν πρέπει να αποβούν μάταια λόγω μιας κρίσης που μπορεί να υπάρξει, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ύστερα από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα στα κατεχόμενα με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Άιντα χαρακτήρισε την απογευματινή συνάντηση των ηγετών, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, «σημαντική» σημειώνοντας πως αυτή είναι η προτελευταία τους συνάντηση από αυτές που έχουν μέχρι τώρα συμφωνήσει να πραγματοποιήσουν.

Πρόσθεσε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους δυο ηγέτες και προς τον ίδιο πως «όλοι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας και να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρον αυτή την ευκαιρία, σκεπτόμενοι στρατηγικά για το τί θα μπορούσε μια λύση να συνεπάγεται».

Σε δήλωσή του κατά την επιστροφή του από τις συνομιλίες στις 2 Μαΐου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πει ότι υπάρχει πλέον ένας συμφωνημένος ορισμός σε ό,τι αφορά τον καθορισμό του τόπου νόμιμης διαμονής (legal domicile) και την ενάσκηση των τεσσάρων ελευθεριών από τους πολίτες μιας μελλοντικής ομόσπονδης Δημοκρατίας στο νησί, ωστόσο υπάρχουν λεπτομέρειες που είναι συνυφασμένες με αυτά που έχουν συμφωνηθεί όπου υπάρχουν διαφορές και πρέπει να εξευρεθεί τρόπος συμφωνίας.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ