Τουρκία: Εντάλματα σύλληψης εις βάρος ιστορικών για προσβολή της μνήμης του Κεμάλ Ατατούρκ

Εντάλματα σύλληψης σε βάρος δύο ιστορικών οι οποίοι κατηγορούνται για προσβολή της μνήμης του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ εξέδωσε η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Ο Σουλεϊμάν Γεσιλγιούρτ, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής που παρουσιάζει, είπε ότι μια υιοθετημένη κόρη του Μουσταφά Κεμάλ ήταν στην πραγματικότητα ερωμένη του.

Ένας άλλος ιστορικός, ο Χασάν Ακάρ, υποστήριξε σε αναρτήσεις του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι η μητέρα του ιδρυτή της Τουρκικής δημοκρατίας είχε εργαστεί «σε οίκο ανοχής» κάτι που σημαίνει ότι ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ήταν «νόθος».

Οι δύο άνδρες τέθηκαν επίσημα υπό έρευνα για «προσβολή της μνήμης του Ατατούρκ» και «υποκίνηση στο μίσος», σύμφωνα με το Doğan.

Το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο της Τουρκίας καταδίκασε το τηλεοπτικό δίκτυο TV Net, το οποίο μεταδίδει την εκπομπή του Γεσιλγιούρτ, στο πιο βαρύ πρόστιμο που προβλέπεται, δηλαδή να πληρώσει το 5% των διαφημιστικών εσόδων του τον προηγούμενο μήνα.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ καταδίκασε έντονα τις δηλώσεις των δύο επιστημόνων και κάλεσε τη δικαιοσύνη να διεξαγάγει την έρευνα.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ