Τι προτρέπουν κορυφαίοι επενδυτές τον Τραμπ για τη Συμφωνία του Παρισιού

Επενδυτές με πάνω από 15 τρισεκατομμύρια δολάρια (13,6 τρις ευρώ) υπό διαχείριση στα χαρτοφυλάκιά τους συνολικά προέτρεψαν τα επτά οικονομικά ισχυρότερα κράτη του κόσμου, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, να εφαρμόσουν τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα παρά τις απειλές του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αποσυρθεί.

«Ως μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές, πιστεύουμε ότι η μείωση της κλιματικής αλλαγής είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση των επενδύσεών μας», είπαν σε επιστολή που δημοσιεύουν σήμερα 214 θεσμικοί επενδυτές.

«Προτρέπουμε όλα τα έθνη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους κατά τη συμφωνία», είπαν. Οι υπογράφοντες περιλαμβάνουν το Σύστημα Συνταξιοδότησης Δημοσίων Υπαλλήλων της Καλιφόρνιας και άλλα ταμεία σύνταξης, από τη Σουηδία έως και την Αυστραλία.

Η επιστολή απευθύνεται στις κυβερνήσεις της Ομάδας των Επτά (G7), πριν τη σύνοδο κορυφής των στην Ιταλία, στις 25 και 26 Μαΐου, καθώς και στους ηγέτες της Ομάδας των 20 (G20) που θα συναντηθούν στη Γερμανία τον Ιούλιο.

Ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες εάν θα επιχειρήσει να “ακυρώσει” τη συμμετοχή της χώρας στη συμφωνία του 2015 η οποία στοχεύει στη μείωση της αυξανόμενης θερμοκρασίας του πλανήτη με τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να πείσει τον Τραμπ, ο οποίος θέλει να υποστηρίξει την αμερικανική βιομηχανία άνθρακα, να παραμείνει συμμέτοχος στη συμφωνία. Οι σύμβουλοί του έχουν προειδοποιήσει όιτ θα υπάρξει νομικό θέμα εάν η Ουάσιγκτον παραμείνει στη συμφωνία αλλά χαλαρώσει τις κλιματικές της υποσχέσεις.

«Η δράση για την κλιματική αλλαγή πρέπει να γίνει επείγουσα προτεραιότητα στα κράτη G20, ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων η δέσμευση τελεί υπό αμφισβήτηση», είπε σε γραπτή δήλωσή της η Μίντι Λάμπερ, επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ceres, ο οποίος βοήθησε στον συντονισμό για τη σύσταση και υπογραφή της επιστολής.

Η Στέφανι Φάιφερ, διευθύνουσα σύμβουλος της Ομάδας Θεσμικών Επενδυτών για Κλιματική Αλλαγή στην Ευρώπη, η οποία επίσης βοήθησε στον συντονισμό της επιστολής, είπε ότι τα κράτη θα πρέπει να μεταστραφούν σε μια οικονομία χαμηλής καύσης άνθρακα «ό,τι και να αποφασίσει η αμερικανική κυβέρνηση».

Σε παρεμφερή εκδήλωση, οι ανώτατοι αξιωματούχοι 200 περίπου εθνών θα συναντηθούν στη Βόννη από τις 8 έως τις 18 Μαΐου για να αποφασίσουν τους λεπτομερείς κανονισμούς της Συμφωνίας του Παρισιού.

ΠΗΓΗ: AMΠΕ-Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ