Συναγερμός στις ελληνικές Αρχές: Προληπτικά μέτρα θωράκισης των συνόρων με τα Σκόπια

Μέτρα θωράκισης των συνόρων λαμβάνουν προληπτικά οι ελληνικές Αρχές, λόγω της σοβαρής πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στα Σκόπια. Αυτό που ανησυχεί τους Έλληνες αξιωματούχους είναι το ενδεχόμενο κατάρρευσης της γειτονικής χώρας και η βύθισή της σε παρατεταμένη κρίση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μετακίνηση πληθυσμών.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε τις προηγούμενες ημέρες την πρωτοβουλία να συστήσει στα Σκόπια γραφείο ανάλυσης και διαχείρισης πληροφοριών, στο οποίο μετέχουν όλα τα κράτη – μέλη με διπλωματικό ή αστυνομικό σύνδεσμο.

Στόχος είναι η μετάδοση πληροφοριών από τους επιτόπιους παρατηρητές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών – μελών, ώστε να υπάρξει συντονισμένη δράση εάν χρειαστεί. Η Ελλάδα διαθέτει προξενικό γραφείο και αστυνομικό σύνδεσμο, με τα στελέχη να ενημερώνουν μέσω των επίσημων διαύλων επικοινωνίας τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και ΕΥΠ για την κατάσταση που επικρατεί στα Σκόπια.

Στέλεχος της Κατεχάκη εξηγούσε στο «Έθνος» ότι η απειλή εμφύλιας σύρραξης πλανάται πάνω από τα Σκόπια εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα οι ελληνικές Αρχές να έχουν αναλάβει δράση πολύ πριν ξεσπάσουν τα αιματηρά επεισόδια στη Βουλή.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι κατά τη διήμερη επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα , στο Βελιγράδι, συζητήθηκε και η πιθανή κρίση στα Σκόπια, που τελικά εκδηλώθηκε μερικές ημέρες αργότερα.

Συνάντηση

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε συναντηθεί τη Μ. Τρίτη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς και είχαν ανταλλάξει απόψεις για ζητήματα συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης, τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος. Ο λόγος που οι πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια ενδιαφέρουν τις ελληνικές και σερβικές Αρχές είναι γιατί σε πιθανή αποσταθεροποίηση της περιοχής, οι δύο χώρες θα έρθουν αντιμέτωπες με τη διαχείριση της κρίσης στα σύνορά τους με τα Σκόπια.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, καθώς είναι βέβαιο ότι αν ξεσπάσει καταιγίδα θα επηρεαστεί σημαντικά η Ελλάδα. Η υπόθεση εργασίας πάνω στην οποία φέρεται να εργάζονται αξιωματικοί της ΕΛ. ΑΣ. αφορά στη συγκέντρωση πληθυσμού στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, στην περίπτωση που δεν εκτονωθεί η πολιτική κρίση και ξεσπάσουν εχθροπραξίες.

Μολονότι πρόκειται για απευκταίο σενάριο, οι ελληνικές Αρχές έχουν ήδη ορίσει το σημείο που θα λειτουργήσει ως τόπος υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης των Σκοπιανών, οι οποίοι θα εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια για να αναζητήσουν καταφύγιο.

Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι εκμετάλλευσης της αστάθειας στην περιοχή από κυκλώματα διακίνησης που δρουν στα Βαλκάνια, που ενδεχομένως επιχειρήσουν να προωθήσουν μετανάστες που εγκλωβίστηκαν σε κέντρα κράτησης, μετά το κλείσιμο των συνόρων και της λεγόμενης βαλκανικής διόδου.

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ