Τη θεσμοθέτηση αδειών πατρότητας και φροντίδας προτείνει η Κομισιόν

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στα κράτη-μέλη της ΕΕ να αναλάβουν όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να υιοθετήσουν σειρά νέων ή αναβαθμισμένων ελάχιστων προτύπων για τη γονική άδεια, την άδεια πατρότητας και την άδεια φροντίδας.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη σε αυτήν την ενέργεια με βασικό στόχο τη βελτίωση των συνθηκών για τους εργαζομένους που είναι γονείς και για εκείνους που παρέχουν φροντίδα σε μέλη της οικογένειάς τους, ώστε να συνδυάσουν την οικογενειακή τους ζωή με την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Έθνος, η πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει το νέο δικαίωμα για τους πατέρες να λαμβάνουν τουλάχιστον 10 εργάσιμες ημέρες άδεια κατά την περίοδο γέννησης του παιδιού τους.

Επιπλέον η εν λόγω πρόταση προβλέπει ότι το ισχύον δικαίωμα για τετράμηνη γονική άδεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γονείς παιδιών ηλικίας έως 12 ετών, ενώ σήμερα η ηλικία που προβλέπεται από μη δεσμευτική κατευθυντήρια γραμμή είναι τα 8 έτη.

Η γονική άδεια γίνεται επίσης ατομικό δικαίωμα της μητέρας και του πατέρα, χωρίς δυνατότητα μεταβίβασης των τεσσάρων μηνών στον άλλο γονέα, ώστε να δοθεί ισχυρό κίνητρο στους άντρες να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, για πρώτη φορά εισάγεται επίσης πενθήμερη άδεια φροντίδας, για ασθένεια άμεσου συγγενή.

Όλες αυτές οι διευθετήσεις οικογενειακής άδειας θα αποζημιώνονται και η αποζημίωση θα είναι τουλάχιστον ισόποση με το επίδομα ασθενείας, αναφέρει η Επιτροπή.

Διαβάστε τη συνέχεια στο: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ