• Τέλος εποχής για τη βασκική οργάνωση ΕΤΑ – Αποκάλυψε 12 κρυψώνες όπλων

  2:04 μμ, Σαββατο 08 Απρ 2017 2:04 μμ, Σαββατο 08 Απρ 2017

  Η ισπανική βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, μέσω "ειρηνοποιών" της γαλλικής κοινωνίας των πολιτών και της Διεθνούς Επιτροπής Ελέγχου (CIV), μιας ανεξάρτητης δομής, "έδωσε στις γαλλικές Αρχές μια λίστα με 12 κρυψώνες όπλων" στη νοτιοδυτική Γαλλία, όπως έγινε σήμερα γνωστό και επιβεβαίωσε η CIV.

  Αυτές οι 12 κρυψώνες όπλων και εκρηκτικών που φέρεται να αποτελούν ό,τι έχει απομένει από το οπλοστάσιο της ETA, βρίσκονται στο διαμέρισμα των Ατλαντικών Πυρηναίων, στα σύνορα με την Ισπανία στην ακτή του Ατλαντικού.

  Η ΕΤΑ που αποκήρυξε τον ένοπλο αγώνα το 2011 και συνεχίζει να θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης, με ανακοίνωση στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC, τον "πλήρη αφοπλισμό" της για σήμερα Σάββατο 8 Απριλίου.

  Η Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου, μια ανεξάρτητη δομή, που εργάζεται για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Χώρα των Βάσκων, "πιστοποιεί τον αφοπλισμό" της παράνομης οργάνωσης. Μεταξύ των μελών της επιτροπής αυτής είναι ένας πρώην γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, ο Βρετανός Ρέιμοντ Κένταλ.

  Σε κοινή ανακοίνωση, οι αυτόνομες κυβερνήσεις της ισπανικής Χώρας των Βάσκων (Euskadi) και της Ναβάρας, καθώς και η περιφέρεια της γαλλικής Χώρας των Βάσκων υποστήριξαν το διάβημα της επιτροπής να πιστοποιήσει τον αφοπλισμό της ΕΤΑ.

  Με την προοπτική αυτή, οι υπηρεσίες της αστυνομίας, καθώς και ειδικοί πυροτεχνουργοί, υπό την εποπτεία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Εισαγγελίας του Παρισιού, που είναι αρμόδια για το θέμα αυτό, έχουν κινητοποιηθεί στη γαλλική Χώρα των Βάσκων και είναι "έτοιμες να επέμβουν ανά πάσα στιγμή", σύμφωνα με πηγές.

  Καθώς, ιστορικά για την ΕΤΑ, η Γαλλία και ιδιαίτερα το νοτιοδυτικό τμήμα της ήταν ένα πραγματικό "ορμητήριο".

  Σύμφωνα με ειδικούς στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το οπλοστάσιο της ΕΤΑ περιλαμβάνει περίπου 130 πιστόλια και δύο τόνους εκρηκτικών, τα περισσότερα από τα οποία είχαν κλαπεί στη Γαλλία, ενώ περίπου 30 μέλη της οργάνωσης εκτιμάται ότι ζουν ακόμη στην παρανομία.

  Η ETA (Euskadi Ta Askatasuna/Χώρα των Βάσκων και Ελευθερία) συγκροτήθηκε το 1959 την εποχή του αγώνα κατά του φρανκισμού. Η οργάνωση αποκήρυξε τον Οκτώβριο του 2011 τον ένοπλο αγώνα, έπειτα από 43 χρόνια βίας στο όνομα της ανεξαρτησίας της Χώρας των Βάσκων και της Ναβάρας και 829 θανάτους που αποδόθηκαν στην ένοπλη δράση της. Ωστόσο η ΕΤΑ αρνείτο τον αφοπλισμό της και τη διάλυση της όπως αξίωναν η Μαδρίτη και το Παρίσι, ζητώντας διαπραγμάτευση για τα φυλακισμένα μέλη της (σχεδόν 360, μεταξύ των οποίων 75 στη Γαλλία και εκατό που εκτίουν ποινές κάθειρξης 10 και πλέον χρόνων).

  Η παράδοση από την ισπανική οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ στις γαλλικές αρχές σήμερα μιας λίστας με τις κρυψώνες των όπλων της είναι "ένα μεγάλο βήμα", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ματιάς Φεκλ, διευκρινίζοντας ότι αστυνομική επιχείρηση είναι σε εξέλιξη για τον εντοπισμό του οπλοστασίου αυτού.

  "Αυτό το στάδιο της εξουδετέρωσης ενός οπλοστασίου που περιέχει και εκρηκτικές ύλες είναι ένα μεγάλο βήμα", μια "αναμφισβήτητα σημαντική ημέρα", τόνισε ο Φεκλ σε δήλωση που εξέδωσε το υπουργείο.

  Η γαλλική αστυνομία ήδη ψάχνει να εντοπίσει με ακρίβεια τις οκτώ κρυψώνες με τα όπλα της ΕΤΑ, των οποίων η λίστα παραδόθηκε στις γαλλικές Αρχές από την οργάνωση μέσω μεσαζόντων, πρόσθεσε ο υπουργός.

  "Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής οι δυνάμεις της τάξης και ασφαλείας προχωρούν σε πραγματικό χρόνο στην περιφρούρηση αυτών των χώρων και του υλικού που μπορεί να βρεθεί σε αυτούς", δήλωσε ο υπουργός.

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP, Reuters, Sputnik

  Πηγή ΦΩΤΟ: The Guardian

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα