ΗΠΑ: Συνεχίζεται η κόντρα Τραμπ-Δικαιοσύνης για το μεταναστευτικό διάταγμα

Να απέχουν από τις ακροάσεις της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέλεξαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ, επικαλούμενοι τις συνεχιζόμενες δικαστικές μάχες για τα εκτελεστικά διατάγματα με τα οποία ο Τραμπ επιχειρεί να απαγορεύσει σε πρόσφυγες και πολίτες μουσουλμανικών χωρών την είσοδο στη χώρα.

Οι ακροάσεις της Επιτροπής είχαν προγραμματιστεί ώστε να τεθούν ερωτήματα στους αξιωματούχους για τις επιπτώσεις των διαταγμάτων του Τραμπ, η ισχύς των οποίων ανεστάλη από τα δικαστήρια, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), που συμμετέχει σ’ αυτές.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βραχίονας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), διαδραματίζει καίριο ρόλο στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει αναδείξει ζητήματα όπως τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες ή οι εξαφανίσεις στη βόρεια, την κεντρική και τη νότια Αμερική επανειλημμένα τα τελευταία σχεδόν 60 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια των ακροάσεων ο Τζαμίλ Ντακουάρ, επικεφαλής του Προγράμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ACLU, χαρακτήρισε την απουσία αμερικανικής αντιπροσωπείας «μια επίδειξη αγένειας έναντι της διεθνούς κοινότητας δίχως προηγούμενο».

«Το να αρνείσαι να συζητήσεις με την επιτροπή είναι μια απομονωτική πολιτική που αντανακλά συμπεριφορές αυταρχικών καθεστώτων και το μόνο που θα επιτύχει είναι να τα ενισχύσει», συνέχισε ο Ντακουάρ.

«Αυτή είναι άλλη μια ανησυχητική ένδειξη για το ότι η κυβέρνηση Τραμπ όχι μόνο εξαπολύει επίθεση εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά επίσης προσπαθεί να υπονομεύσει διεθνείς οργανισμούς καθήκον των οποίων είναι να λογοδοτούν οι κυβερνήσεις που διαπράττουν καταχρήσεις».

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως οι ΗΠΑ τρέφουν «τεράστιο σεβασμό» για τη ACLU, αλλά η κυβέρνηση την ενημέρωσε πως δεν μπορούσε να στείλει κάποιον να την εκπροσωπήσει στις σημερινές ακροάσεις στην Ουάσινγκτον.

«Δεν θα ήταν πρέπον οι ΗΠΑ να συμμετάσχουν σε αυτές τις ακροάσεις καθώς συνεχίζεται η αντιδικία στα αμερικανικά δικαστήρια για το ζήτημα αυτό», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρκ Τόνερ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Thomson Reuters Foundation.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ