Στη φυλακή η κόρη του πρώην Ιρανού προέδρου

Στη φυλακή οδηγήθηκε η κόρη του πρώην προέδρου του Ιράν Ακμπάρ Χοσεμί Ραφσαντζανί, αφού οι δικαστικές αρχές την καταδίκασαν σε φυλάκιση 6 μηνών για «προπαγάνδα κατά του κράτους και για διασπορά ψευδών για το δικαστικό σώμα και τους Φρουρούς της Επανάστασης».

Οι αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας κλιμακώνουν τις πιέσεις που ασκούν στην αντιπολίτευση ενόψει των προεδρικών εκλογών της 19ης Μαΐου, όταν σκληροπυρηνικοί αντίπαλοι του προέδρου Χασάν Ροχανί ελπίζουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας.

Η 55χρονη Φαεζέ, αγωνίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και πρώην μέλος του ιρανικού κοινοβουλίου, έχει προθεσμία 21 ημέρες για να ασκήσει έφεση. Είχε καταδικαστεί ξανά το 2012 σε φυλάκιση έξι μηνών το 2012 για «διασπορά προπαγάνδας κατά του κράτους».

Το 2009 είχε τεθεί υπό κράτηση για ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά τις διαδηλώσεις εναντίον της επανεκλογής του τότε προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ. Οι διαδηλωτές είχαν καταγγείλει νοθεία.

Ο πατέρας της Φαεζέ, ένας από τους ηγέτες της Ισλαμικής Επανάστασης, πέθανε τον Ιανουάριο.

Σύμμαχοι του Ροχανί επικρίνουν μια εκστρατεία καταστολής των φωνών διαφωνίας σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και τη σύλληψη τουλάχιστον 15 ακτιβιστών ενόψει των εκλογών, στις οποίες ο Ροχανί αναμένεται να είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ