Καθαρή νίκη του Ρούτε στην Ολλανδία – Ηττήθηκαν οι ακροδεξιοί

Με καταμετρημένο το 75% των ψήφων, το κόμμα του Μαρκ Ρούτε είναι πρώτο με ποσοστό 21,3%, το κόμμα του Βίλντερς είναι στο 13,1%, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται στο 12,5%.

Ακολουθούν οι Δημοκρατικοί με 12%, οι Σοσιαλιστές με 9,3% και οι Πράσινοι με 9%.

«Μετά το Brexit και μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ολλανδία είπε όχι στον κακής ποιότητας λαϊκισμό» δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε μπροστά σε ενθουσιώδεις ψηφοφόρους του στη Χάγη.

“Δεν καταλαβαίνω τι εννοεί. Υπονοεί ότι υπάρχουν καλοί και κακοί λαϊκιστές. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκιστή” απάντησε ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία PVV Γκέερτ Βίλντερς.

Ο Βίλντερς συνεχάρη τον Ρούτε για τη νίκη του υποσχόμενος ότι θα ασκήσει έντονη αντιπολιτευτική δράση στη βουλή εάν δεν συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό.

“Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα, αλλά κερδίσαμε έδρες. Αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει υπερήφανους” δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βουλή.

Ακόμα και εκτός κυβέρνησης, τόνισε ο Βίλντερς, η επιρροή του κόμματός μας στην ολλανδική πολιτική σκηνή είναι τεράστια.

Το κεντροδεξιό κόμμα του Πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε VVD θα παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο ολλανδικό κοινοβούλιο εξασφαλίζοντας 32 από τις 150 έδρες, καταγράφοντας όμως πτώση 9 εδρών από τις 41 που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2012.

Το Κόμμα για την Ελευθερία PVV του Γκέερτ Βίλντερς θα καταλάβει τη δεύτερη θέση μαζί με άλλα δύο κόμματα, τη Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση CDA και τους Δημοκράτες D66, καθώς συγκεντρώνουν 19 έδρες έκαστο.

Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 82% έναντι 74,6% στην εκλογική αναμέτρηση του 2012, σύμφωνα με το NOS.

Το Κόμμα Εργασίας (PvdA) του Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίζεται να καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις του. Αναμένεται να εξασφαλίσει 10 έδρες σε σύγκριση με τις 38 των εκλογών του 2012.

Οι Πράσινοι Αριστεροί GL εμφανίζονται ενισχυμένοι συγκεντρώνοντας 15 έδρες, μια αύξηση 11 εδρών σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012.

Βέβαια, μεγάλο ζητούμενο παραμένει ο σχηματισμός κυβέρνησης, αφού το κόμμα του Ρούτε δεν κατάφερε να αποσπάσει την αυτοδυναμία.

Ανακούφιση σε Γαλλία, Γερμανία και ΕΕ από τη νίκη του Ρούτε

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία έχει προκαλέσει αίσθημα ανακούφισης στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης, ιδίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις εκλογικές αναμετρήσεις στις χώρες αυτές φέτος.

«Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι» είπε στον Μάρκ Ρούτε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συγχαίροντάς τον για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές.Τη στιχομυθία της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών αποκάλυψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ. Είχαν προηγηθεί τα ενθουσιώδη συγχαρητήρια του προσωπάρχη της καγκελαρίας και στενού συνεργάτη της Άνγκελα Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ:

«Ολλανδία, ω, Ολλανδία είσαι μια πρωταθλήτρια» έγραψε ο Αλτμάιερ σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter, γραμμένο στα ολλανδικά.

«Συγχαρητήρια για αυτό το φανταστικό αποτέλεσμα».

Συγχαρητήρια στους Ολλανδούς έδωσε, μέσω Twitter και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό, καθώς ανέκοψαν με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές την άνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς. “Να δουλέψουμε για μια Ευρώπη πιο δυνατή” αναφέρει το μήνυμα του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών.

Συγχαρητήρια για τη “σαφή νίκη” του στις βουλευτικές εκλογές έδωσε στον Μαρκ Ρούτε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ συνομίλησε με τον Μαρκ Ρούτε και τον συνεχάρη για την ξεκάθαρη νίκη του, «μια ψήφο υπέρ της Ευρώπης, μια ψήφο κατά των εξτρεμιστών» ανέφερε το tweet με το οποίο ενημέρωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ