Μυστική επίσκεψη Αμερικανού στρατηγού στη Συρία

Μυστική επίσκεψη στη βόρεια Συρία για να συναντήσει στελέχη του τοπικού συνασπισμού που στηρίζεται από την Ουάσινγκτον πραγματοποίησε την Παρασκευή ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Την αποκάλυψη έκανε ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS).

Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ο Βότελ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.

Οι αραβικές και κουρδικές οργανώσεις που μετέχουν στις FDS μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους από τα τέλη του 2015 στη βόρεια Συρία με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Στις 6 Νοεμβρίου ξεκίνησαν μια μεγάλη επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκας, του προπυργίου των τζιχαντιστών στη Συρία, όμως τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχουν επιτύχει σημαντική πρόοδο. Στα τέλη Ιανουαρίου ανακοίνωσαν ότι παρέλαβαν για πρώτη φορά αμερικανικά θωρακισμένα οχήματα καθώς η νέα αμερικανική κυβέρνηση τους υποσχέθηκε “περισσότερη στήριξη”.

Ο Ταλάλ Σέλο, εκπρόσωπος των FDS, είπε ότι ο Βότελ “επισκέφθηκε σήμερα τις ζώνες που είναι υπό τον έλεγχό μας και συναντήθηκε με πολλούς διοικητές”.

“Τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Συζητήσαμε τις εξελίξεις και μιλήσαμε για στρατιωτικά θέματα”, συνέχισε, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση αυτή “επιβεβαίωση της στήριξης των ΗΠΑ στις δυνάμεις μας”.

Την Τετάρτη, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Βότελ είχε πει ότι ίσως χρειαστεί να σταλούν και άλλοι Αμερικανοί στρατιώτες στη Συρία, μολονότι οι μάχες δίνονται κυρίως από τις τοπικές δυνάμεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ