Διαδηλώνουν κατά της ακρίβειας

Η κυβέρνηση της Ιορδανίας προχώρησε την Κυριακή σε αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρισμού, προκαλώντας μια σειρά διαδηλώσεων για το αυξανόμενο κόστος ζωής στο χασεμιτικό βασίλειο.

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι η απόφασή της να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων κατά 20%-25% και του ηλεκτρισμού περί το 12% κατά μέσον όρο σε διάφορους τομείς έχει σκοπό να καλύψει τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου διεθνώς.

Αλλά η απόφαση προκάλεσε σειρά κινητοποιήσεων στο Αμάν χθες, εν μέσω της εντεινόμενης οργής του πληθυσμού για την διαφορά και την κακοδιαχείριση των δημόσιων πόρων.

Η εποπτική αρχή της αγοράς ηλεκτροδότησης της Ιορδανίας διαβεβαίωσε ότι οι πολίτες και οι εμπορικοί τομείς δεν θα αντιμετωπίσουν αυξήσεις των τιμών, καθώς στις αυξήσεις υπόκεινται οι μεγάλης κλίμακας βιομηχανίες, οι επιχειρήσεις υδροδότησης και τηλεπικοινωνιών, οι τράπεζες, τα ξενοδοχεία και τα ορυχεία, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Petra.

Ακτιβιστές ωστόσο αντέτειναν ότι οι πολίτες θα πληγούν από τις αυξήσεις μέσω των λογαριασμών τους για το νερό, τις τηλεπικοινωνίες και τα τρόφιμα και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα αξιώνοντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και αντιστροφή των «αποτυχημένων» οικονομικών πολιτικών.

Η απόφαση ανακοινώθηκε στο πλαίσιο μιας σειράς μέτρων «έκτακτης ανάγκης» για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα, το οποίο έφθασε σε ύψος-ρεκόρ, στα 4,1 δισ. δολάρια, μια δημοσιονομική κατάσταση που αξιωματούχοι λένε ότι είναι «χειρότερη από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως».  

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ