• Η Μέρκελ σχεδιάζει "come-back"

  5:23 μμ, Σαββατο 26 Μάι 2012 5:23 μμ, Σαββατο 26 Μάι 2012

  Αντεπίθεση στον Φρανσουά Ολάντ ετοιμάζει η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας του περιοδικού Spiegel.

  Όπως αναφέρει το περιοδικό, ο νέος γάλλος πρόεδρος έχει θέσει τη γερμανίδα καγκελάριο σε αμύνα με την αναπτυξιακή του ατζέντα. "Τώρα η Άνγκελα Μέρκελ σχεδιάζει αντεπίθεση. Κάνει έκκληση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να σώσει το ευρώ με ένα σχέδιο έξι σημείων, με στόχο την εναρμόνιση της λιτότητας και της ανάπτυξης στην Ευρώπη", γράφει το Spiegel.

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μέρκελ και ο Ολάντ παρουσιάζουν δύο αντικρουόμενα προγράμματα εν όψει της προγραμματισμένης συνόδου Κορυφής για την ανάπτυξη στο τέλος Ιουνίου. "Πρέπει να επέλθει στο τέλος ένας συμβιβασμός, αλλά ακόμη υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι.Εάν οι δύο ηγέτες καταφέρουν να φτάσουν μέσα από τα διαφορετικά τους σχέδια σε μία κοινή αντίληψη για την ευρωζώνη, θα μπορούσαν να μείνουν στην ιστορία ως οι σωτήρες του ευρώ. Εάν αποτύχουν, η διαδικασία, που όλο και περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι αναπόφευκτη, θα επιταχυνθεί: η διάλυση της νομισματικής ένωσης", σημειώνει.

  Όπως αναφέρει το Spiegel, η Μέρκελ είναι μία έμπειρη αντίπαλος. Πιστεύει ότι τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις χώρες που μαστίζονται από κρίση να χαμηλώσουν το κόστος δανεισμού, και να αναβάλλουν τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. Γι' αυτό, τονίζει το Spiegel, θέλει τώρα να αντιπαρέλθει τις προτάσεις του Ολάντ με μία αρχή που είναι οικεία στους αθλητές του τζούντο: να χρησιμοποιείς την ορμή του αντιπάλου για την δική σου επίθεση. Η Μέρκελ είναι αποφασισμένη να απορρίψει τόσο το αίτημα του Ολάντ για ευρωομόλογα και την πρότασή του να επιτρέψει τον απευθείας δανεισμό από την Ε.Κ.Τ.

  Σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο της καγκελαρίας, που επικαλείται το δημοσίευμα, οι εμπειρογνώμονες της γερμανικής κυβέρνησης έχουν αναπτύξει ένα σχέδιο έξι σημείων που θυμίζει την ατζέντα του πρώην καγκελάριου Σρέντερ για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και προσπαθεί να εναρμονίσει την ανάπτυξη και τη λιτότητα. Αυτό το έγγραφο καθορίζει τη θέση με την οποία η Μέρκελ σκοπεύει να μπει στις διαπραγματεύσεις με τον Ολάντ και τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους.

  "Τα αναπτυξιακά προγράμματα ενάντίον των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων". Αυτή, αναφέρει το περιοδικό, είναι η διαμάχη που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη και για την οποία η Μέρκελ και ο Ολάντ αναζητούν συμμάχους.

  Η διαμάχη, επισημαίνει, έχει μόλις αρχίσει, και δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο βρυχηθμός της μάχης πνίγει οτιδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα