Η Σένγκεν “υπολειτουργεί”

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα έναν πρώτο «απολογισμό για την ευρωστία» της ζώνης Σένγκεν για την ελεύθερη μετακίνηση, η οποία κρίνει ότι σε γενικές γραμμές λειτουργεί καλά, παρά τις κάποιες «ελάσσονες αδυναμίες» του μηχανισμού της.

«Ο πρώτος αυτός απολογισμός της ευρωστίας του καταδεικνύει πως το σύστημα λειτουργεί καλώς, παρά τις κάποιες ελάσσονες αδυναμίες του», ανέφερε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρεμ, στο λογαριασμό της στο Twitter.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει πως «η πίεση στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν εστιάζεται σε έναν περιορισμένο αριθμό ευαίσθητων σημείων, ιδίως στον άξονα της ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος διέρχεται από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Η έκθεση, η οποία είναι διαθέσιμη μέσω ηλεκτρονικού συνδέσμου που προσφέρεται από τον λογαριασμό της Μάλμστρεμ, σημειώνει τις «σοβαρές ανεπάρκειες που εντοπίσθηκαν στην Ελλάδα» και προτείνει «να υποστηριχθούν οι δράσεις που έχει αναλάβει η χώρα αυτή για να διαχειρισθεί τα εξωτερικά σύνορά της».

Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Frontex, η ευρωπαϊκή υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, επεδείκνυε μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα όσον αφορά την λειτουργία του Σένγκεν.

«Η μεθόριος μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας πρόκειται να παραμείνει μία από τις περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό διελεύσεων μεταναστών χωρίς έγγραφα στα εξωτερικά σύνορα στη δυτική Μεσόγειο», τόνιζε η Frontex, προσθέτοντας πως ο αριθμός των διελεύσεων αυτών-55.000 που εμποδίστηκαν το 2012–έχει αυξηθεί κατά 12% εντός ενός έτους κατά μήκος του άξονα αυτού.               

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ