ΗΠΑ – Δημοκρατικοί υπέρ της αναστολής ισχύος του διατάγματος Τραμπ

Ομάδα στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Τζον Κέρι και Μαντλίν Ολμπράιτ, ζήτησαν σήμερα από ένα ομοσπονδιακό εφετείο να επιμείνει στην αναστολή της ισχύος του αντιμεταναστευτικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ.

Το διάταγμα αυτό, που «έχει καταρτιστεί, εφαρμοστεί και εξηγηθεί λανθασμένα» πλήττει την εθνική ασφάλεια, εκτιμούν στο υπόμνημα που απευθύνουν στο ομοσπονδιακό εφετείο του Σαν Φρανσίσκο.

Το διάταγμα αυτό, που ο Τραμπ υπέγραψε στις 27 Ιανουαρίου και η ισχύς του έχει ανασταλεί από την Παρασκευή από την αμερικανική δικαιοσύνη εν αναμονή της απόφασης για την προσφυγή που έχουν καταθέσει οι πολιτείες της Ουάσινγκτον και της Μινεσότα, απαγορεύει την είσοδο στο αμερικανικό έδαφος πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες (Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη).

Έφεση που κατέθεσε η κυβέρνηση Τραμπ κατά της αναστολής της ισχύος του διατάγματος απορρίφθηκε χθες Κυριακή από το ομοσπονδιακό εφετείο του Σαν Φρανσίσκο, στο οποίο σήμερα νωρίς το πρωί εστάλησαν πολλά έγγραφα και υπομνήματα.

Στην ομάδα των στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος που υπογράφουν το υπόμνημα αυτό περιλαμβάνονται αρκετά μέλη της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, όπως η πρώην σύμβουλος ασφάλειας Σούζαν Ράις, ο πρώην επικεφαλής της CIA Λίον Πανέτα και η πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο.

«Εκτιμούμε ότι το διάταγμα αυτό τελικά ενδέχεται να βλάψει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ αντί να την βελτιώσει», σημειώνουν. «Η επαναφορά σε ισχύ του διατάγματος αυτού το μόνο που θα κάνει είναι να καταστρέψει τις ζωές αθώων καθώς και τις βασικές, αμερικανικές αξίες», προσθέτουν.

Στο υπόμνημά τους οι Δημοκρατικοί επισημαίνουν επίσης ότι το διάταγμα θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο τους Αμερικανούς στρατιώτες στο πεδίο και να αποδιοργανώσει τη συνεργασία σε επίπεδο αντιτρομοκρατίας, τροφοδοτώντας παράλληλα την προπαγάνδα της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ είναι σε πόλεμο με το ισλάμ.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε την απόφαση της δικαιοσύνης, γράφοντας χθες στον λογαριασμό του στο Twitter: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας δικαστής βάζει σε τέτοιο κίνδυνο τη χώρα μας. Αν συμβεί κάτι, να τον θεωρήσετε υπεύθυνο, όπως και το δικαστικό σύστημα. Οι άνθρωποι συρρέουν. Κακό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ασύλληπτη αποκάλυψη των NYT: Δεν ξέρουν να ανάβουν τα φώτα στον Λευκό Οίκο

“Θύμα” σάτιρας ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ