New York Times: Η ένταση στο Αιγαίο συνδέεται με την μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Για κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία κάνουν λόγο οι New York Times σε άρθρο τους υπό τον τίτλο «Η Τουρκία και η Ελλάδα ανταλλάσσουν αιχμές στη διαμάχη τους για τα νησιά».

Στο άρθρο αναφέρεται η απόρριψη του αιτήματος έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών από τον Άρειο Πάγο, η «επίσκεψη» του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στα Ίμια καθώς και η ρίψη στεφάνου από τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

«Η διαμάχη είναι η πιο έντονη που έχει γίνει δημόσια από την κρίση των Ιμίων το 1996», σημειώνει η εφημερίδα.

Αναλυτές αναφέρουν στους New York Times ότι οι προκλήσεις από τη μεριά της Τουρκίας  έρχονται ως απάντηση στην απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών ενώ τονίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν επιπτώσεις και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Η Άγκυρα έχει απειλήσει την Αθήνα ότι η απόφαση για τους οκτώ στρατιωτικούς θα έχει επιπτώσεις στην μεταξύ τους συμφωνία για το προσφυγικό.

Ο Sinan Ulgen, Τούρκος καθηγητής στο Carnegie Europe, υποστηρίζει ότι αυτή η διαμάχη δεν θα οδηγήσει σε στρατιωτική σύγκρουση.

«Ωστόσο ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις, γιατί η ένταση σημειώνεται σε μια πολύ ακατάλληλη στιγμή για το Κυπριακό» δήλωσε ο Τούρκος καθηγητής.

Ο Soner Cagaptay, επικεφαλής τουρκικής έρευνας στο Washington Institute τονίζει ότι «εάν η Ελλάδα απορρίψει το δεύτερο αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση των “οκτώ”, τότε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κλιμακώσει περισσότερο την ένταση και αυτό θα μπορούσε να αφορά το Κυπριακό, το προσφυγικό, αλλά και την στρατιωτική ένταση στο Αιγαίο».

«Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου. Δηλώσαμε ότι οι άνθρωποι που μετείχαν σε αυτό δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, αλλά βέβαια η ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι διαφορετικό από την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη» ανέφερε στην εφημερίδα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, που αρνήθηκε να συνδέσει την απόφαση αυτή με την ένταση στο Αιγαίο.

Πηγή: New York Times

Δείτε επίσης:

Ο Τσαβούσογλου απειλεί με «ατύχημα»

Ρεκόρ τουρκικών παραβιάσεων για το δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου από το 2009

Τα αποκαλυπτικά έγγραφα των Wikileaks για τον ρόλο των ΗΠΑ στα Ίμια το 1996

Ο Καμμένος στον ΑΝΤ1 για τις τουρκικές προκλήσεις: Ανατολίτικα καουμποϊλίκια δεν περνάνε στην Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ