Κυπριακή κυβέρνηση: Ο χάρτης της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν συμβαδίζει με τη δήλωση Ερντογάν

«Ο χάρτης που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης δεν συμβαδίζει με τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ότι πρέπει να ενωθούν τα Κόκκινα με την Μόρφου και να δοθούν στην τουρκοκυπριακή πλευρά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι όποιες δηλώσεις γίνονται έχουν τη σημασία τους και επηρεάζουν το κλίμα, αν και όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αναφερόμενος στην έναρξη της συζήτησης στις ομάδες εργασίας στο Μον Πελεράν, ο εκπρόσωπος είπε πως θα ετοιμαστεί κείμενο εργασίας, στο οποίο θα καταγράφονται οι τοποθετήσεις των πλευρών, για να διαφανεί πώς μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

«Έχουν ήδη τεθεί συγκεκριμένα ερωτήματα από τα Ηνωμένα Έθνη επί των οποίων θα κληθούν να τοποθετηθούν τα εμπλεκόμενα μέρη», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. Όπως είπε, τα ερωτήματα αφορούν ζητήματα που άπτονται της εσωτερικής και της εξωτερικής ασφάλειας, των ανησυχιών της κάθε πλευράς και της εφαρμογής της λύσης. Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Ελληνοκυπριακή θα επικεντρωθεί στην πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για την ασφάλεια και στην πρόταση Κοτζιά για το σύμφωνο φιλίας.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε το πρωί τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επαφών του για το Κυπριακό. Σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι αντικείμενο και αυτής της τηλεφωνικής συνδιάλεξης ήταν η Διάσκεψη για την Κύπρο.

Στη Διάσκεψη, η οποία συνεχίζεται από αύριο στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, σε επίπεδο τεχνοκρατών, την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπήσει ο ειδικός αντιπρόσωπος του Προέδρου της Κομισιόν Πίτερ Βαν Νούφελ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Η κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων στη συνάντηση του Κοτζιά με τον Τζόνσον

Διαψεύδει ο ΟΗΕ τα περί δυσαρέσκειας του Γκουτέρες με τον Κοτζιά

Ο Τραμπ «τορπιλίζει» την Ενωμένη Ευρώπη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ