Γαλλία: “Είμαι πάντα Charlie” – Φόρος τιμής στα θύματα των επιθέσεων του Ιανουαρίου του 2015

Δύο χρόνια μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι εναντίον του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo και του παντοπωλείου Hyper Cacher, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας για να τιμήσουν τους 17 νεκρούς.

«Βρέχει, κάνει κρύο, έχω βραχνιάσει, όμως ήρθα, διότι έπρεπε να είμαι εδώ» δήλωσε από την πλατεία Δημοκρατίας στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ηλικιωμένη γυναίκα, που δεν έκρυβε την συγκίνησή της. Γνώριζε τον σκιτσογράφο Καμπί, ένα από τα θύματα, απο το 1968.

Η επίθεση εναντίον του Charlie Hebdo «προκάλεσε κάτι, υπήρξε το σημείο εκκίνησης όλων των γεγονότων που ακολούθησαν» συμπλήρωσε η γυναίκα, αναφερόμενη στο κύμα επιθέσεων που έχουν συγκλονίσει την Γαλλία τα τελευταία 2 χρόνια.

Μία ημέρα μετά την επίθεση εναντίον του Charlie Hebdo από τα αδέλφια Κουασί, ο Αμεντί Κουλιμπαλί σκότωσε έναν δημοτικό αστυνομικό στο Μοντρούζ, στα περίχωρα του Παρισιού. Την 9η Ιανουαρίου δολοφόνησε 4 άνδρες κατά την διάρκεια ομηρίας σε εβραϊκό σούπερ μάρκετ.

Σήμερα στη βάση του αγάλματος που δεσπόζει στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ απλώθηκε ένας καμβάς γεμάτος από πολύχρωμες παλάμες, όπου δεκάδες άνθρωποι έγραψαν το δικό τους μήνυμα στη μνήμη των θυμάτων.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από το κάλεσμα που απηύθυνε η γαλλική Ένωση Θυμάτων της Τρομοκρατίας.

«Δεν μπορούσαμε να μην βρισκόμαστε εδώ» είπε σε δημοσιογράφους ο Γκιγιόμ Ντενουά ντε Σεν Μαρ, γενικός διευθυντής της AfVT, κρατώντας ένα πλακάτ με το σύνθημα «είμαι πάντα Σαρλί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Πορτογαλία – Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο πρώην Πρόεδρος Μάριο Σοάρες

Τουλάχιστον 20 νεκροί από τις πολικές θερμοκρασίες στην Ευρώπη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ