Γερμανικός Τύπος: Οι παροχές Τσίπρα “ενόχλησαν πολύ”

Η επανέναρξη των συνομιλιών για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που είχαν «παγώσει» λόγω των κυβερνητικών παροχών και τα οποία «ξεπαγώνουν» μετά την επιστολή Τσακαλώτου, στη σημερινή επισκόπηση του γερμανικού Τύπου.

Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στα επτά χρόνια της ελληνικής κρίσης χρέους σχολιάζει σήμερα η Süddeutsche Zeitung: «Η διαμάχη μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών διευθετήθηκε εντέλει την παραμονή Χριστουγέννων. Φέτος ο Πρωθυπουργός Τσίπρας επέλεξε την τόσο σημαντική αυτή μέρα για να ενημερώσει τους πιστωτές ότι παρά το εφάπαξ δώρο Χριστουγέννων (…) θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις στο πεδίο των περικοπών και μεταρρυθμίσεων. Είναι μια υπόσχεση όπως πολλές άλλες. Το ότι οι πιστωτές εξέφρασαν άμεσα τη χαρά τους γι’ αυτό αποσύροντας μάλιστα τις απειλές για πιθανές κυρώσεις, προκαλεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς την εμπειρία των τελευταίων χρόνων. Η αντίδραση καταδεικνύει όμως και το ζητούμενο για οφειλέτη και πιστωτές: θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της κρίσης στην υπερχρεωμένη και πολιτικά εύθραυστη χώρα η οποία συν τοις άλλοις φιλοξενεί και πολλούς πρόσφυγες».

«Επιπλέον όμως φαίνεται να επικρατεί η αντίληψη ότι ο Πρωθυπουργός μιας δημοκρατικής χώρας πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει κυρίαρχα πώς θα ξοδέψει πρόσθετα έσοδα. Η κατάσταση περιπλέκεται όμως από το γεγονός ότι τα χρήματα με τα οποία οι δανειστές παρέχουν εγγυήσεις για το ελληνικό χρέος είναι των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Υπό την έννοια αυτή (οι πιστωτές) είναι σχεδόν υποχρεωμένοι να εξετάζουν πολύ προσεκτικά κυρίαρχες αποφάσεις, προκειμένου να αποδείξουν στους πολίτες τους ότι δεν επιτρέπουν στην Αθήνα να κάνει ό,τι θέλει».

Οι παροχές Τσίπρα «ενόχλησαν πολύ»

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Η ελληνική κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν ανέλαβε νέες δεσμεύσεις έναντι της Ευρωζώνης. Από το Eurogroup ακούγεται ότι το δώρο Χριστουγέννων μπορεί να γίνει αποδεκτό, όσο η Ελλάδα τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2016. Οι χώρες της Ευρωζώνης όμως έπρεπε να παγώσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για να στείλουν και ένα μήνυμα. Το ότι η Αθήνα ανακοίνωσε σχεδόν αμέσως μετά τη σύνοδο του Eurogroup μονομερώς το δώρο Χριστουγέννων για τους συνταξιούχους ενόχλησε πολύ».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος η ανάγνωση της εφημερίδας Neues Deutschland: «Όχι, δεν θυμίζει δώρο Χριστουγέννων. (…) Τα κίνητρα του Ντάισελμπλουμ είναι διαφορετικά: ο Οίκος Αξιολόγησης Moody´s προειδοποίησε πολύ πρόσφατα για τον κίνδυνο αποτυχίας του δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα και συγκεκριμένα ότι χωρίς απομείωση του χρέους, η χώρα δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει δάνεια που λήγουν το 2017. Μια χώρα που εξαρτάται από τους θεσμούς έχει σαφέστατα μεγαλύτερη αξία από μια χώρα που έχει πτωχεύσει».

Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε επίσης:

Βρετανικός Τύπος: Η Ελλάδα ανάμεσα στους προορισμούς που οι τουρίστες πρέπει να αποφεύγουν

Ένα βήμα πιο κοντά στη λύση του μυστηρίου με την αεροπορική τραγωδία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ