ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και εταιρείες για την Κριμαία

Επιπλέον 7 ρώσους επιχειρηματίες, 8 εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες πρόσθεσαν οι αρχές των ΗΠΑ στον κατάλογο των φυσικών και νομικών προσώπων που υφίστανται κυρώσεις εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας και της ένοπλης σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία.

Τη σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ακολούθησε η αντίδραση της Μόσχας που την χαρακτήρισε «εχθρική ενέργεια», προειδοποιώντας πως θα υπάρξουν αντίποινα.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν έναν μήνα πριν ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παραδώσει την εξουσία στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκφραστεί κολακευτικά για τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κι έχει υποστηρίξει πως θα ήταν καλό η σχέση των δύο κρατών να βελτιωθεί.

Ο άνθρωπος που ο Τραμπ έχει ονομάσει επόμενο υπουργό Εξωτερικών, ο Ρεξ Τίλερσον, διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil Corp, έχει ταχθεί εναντίον των κυρώσεων των ΗΠΑ στη Ρωσία και έλαβε το βραβείο ρωσοαμερικανικής φιλίας το 2013.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ περιλαμβάνονται επτά Ρώσοι, έξι από τους οποίους είναι στελέχη της Τράπεζας της Ρωσίας (Bank Rossiya) και θυγατρικών της όπως οι ABR Management και Sobinbank.

Στην πρώτη και στην τρίτη εταιρεία είχαν επιβληθεί κυρώσεις το 2014, ενώ στη δεύτερη το 2016.

Το έβδομο πρόσωπο, ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, έχει «εκτεταμένες επιχειρηματικές δοσοληψίες« με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Η επιβολή των κυρώσεων αυτών σημαίνει ότι απαγορεύεται σε Αμερικανούς και σε αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με τα πρόσωπα και τις εταιρείες που στοχοθετούνται.

Επιπλέον κυρώσεις επιβλήθηκαν σε 26 θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας της Ρωσίας και της εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο του αερίου Novatek, που ήδη αντιμετώπιζαν κυρώσεις από το 2014.

Η Νόβατεκ είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία του κλάδου του φυσικού αερίου της Ρωσίας κι ο διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχός της είναι ο Λεονίντ Μίχελσον, ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Τζον Σμιθ, επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών, αυτές «οι στοχευμένες κυρώσεις έχουν σκοπό να διατηρήσουν την πίεση στη Ρωσία, επιβάλλοντάς της κόστη για την κατοχή της Κριμαίας και την παρεμπόδιση των ενεργειών εκείνων που υποστηρίζουν τη βία και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι οι αμερικανικές κυρώσεις αποτελούν εχθρική ενέργεια από μέρους της απερχόμενης κυβέρνησης Ομπάμα και διεμήνυσε πως η Μόσχα θα επεκτείνει τον κατάλογο των κυρώσεων που επιβάλλει από την πλευρά της στις ΗΠΑ σε αντίποινα.

«Επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να επιλέξουμε τον χρόνο, τον τόπο και την μορφή των ενεργειών στις οποίες θα προβούμε σε αντίποινα που θα ληφθούν με τρόπο της αρεσκείας μας», δήλωσε ο Ριάμπκοφ στο TASS.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (η άνω Βουλή της Ρωσίας) τόνισε νωρίτερα σήμερα ότι η επικείμενη έλευση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο αφήνει υποσχέσεις για τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Αναφερόμενη στις «αντιρωσικές κυρώσεις», η Ματβιένκο, στενή σύμμαχος του προέδρου Πούτιν, δήλωσε βεβαία ότι οι κυρώσεις που επιβάλει στη χώρα της η Δύση θα αμβλυνθούν ή θα αρθούν μέσα στο 2017.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ντε Μεζιέρ: Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να συλληφθούν οι δράστες

Ρωσία – Ο Πούτιν διέταξε τις μυστικές υπηρεσίες να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας

Τσαβούσογλου: Ο Γκιουλέν πίσω από τη δολοφονία του Καρλόφ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ