Βομβιστής αυτοκτονίας σκόρπισε τον θάνατο στη Βεγγάζη

Τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας στοχοποίησε δυνάμεις που πρόσκεινται στην ανατολική κυβέρνηση της Λιβύης στη Βεγγάζη χθες, είπαν αξιωματούχοι ιατρικών υπηρεσιών και ασφάλειας.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική ενέργεια στην υπό πολιορκία συνοικία Γκανφούντα. Η περιοχή αποτελεί έναν από τους τελευταίους θύλακες αντίστασης ενάντια στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (ΕΣΛ), μια δύναμη που παραμένει πιστή στον ανατολικό διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο Χαφτάρ πολεμά τους ισλαμιστές και άλλους εχθρούς του στη Βεγγάζη εδώ και δύο χρόνια. Η σύρραξη αποτελεί μέρος ενός εκτενέστερου και χαμηλής έντασης πολέμου στη Λιβύη, η οποία έχει διασπαστεί σε πολλές πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις μετά την επανάσταση που ανέτρεψε τον Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Φέτος ο ΕΣΛ έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη Βεγγάζη, παρότι συνεχίζονται οι μάχες και οι επιθέσεις σε τμήματα της πόλης.

Όλοι όσοι σκοτώθηκαν στη χθεσινή βομβιστική ενέργεια ήταν μέλη του ΕΣΛ, είπε μια ιατρική πηγή από το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης.

Η επίθεση έρχεται μετά την πιό προέλαση το Σάββατο του ΕΣΛ, ο οποίος είπε ότι είχε αποκτήσει τον έλεγχο κτιρίων κατά μήκος της παραλίας δυτικά της Γκανφούντα μετά από σφοδρές μάχες, περικυκλώνοντας τους εχθρούς του.

Τουλάχιστον τρεις στρατιώτες του ΕΣΛ σκοτώθηκαν στις μάχες του Σαββάτου, σύμφωνα με ιατρικό προσωπικό και αξιωματικούς. Ένας εκπρόσωπος του ΕΣΛ, ο Άχμεντ Αλ Μασμάρι, δήλωσε ότι είχαν σκοτωθεί 13 μαχητές από “τρομοκρατικές ομάδες”.

Πρόσφατα έχουν γίνει προσπάθειες να απομακρυνθούν οι άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί από τις μάχες στη Γκανφούντα, αλλά μόνο ένας μικρός αριθμός γυναικών και παιδιών, καθώς και ξένοι εργαζόμενοι, έχουν φύγει από την περιοχή. Ο Μασμάρι είπε χθες ότι 120 οικογένειες περίπου παραμένουν στη Γκανφούντα.

Αυτοί που μάχονται τον ΕΣΛ συμπεριλαμβάνουν το Συμβούλιο της Σούρα των Επαναστατών της Βεγγάζης – έναν συνασπισμός ισλαμιστών και αυτοαποκαλούμενων επαναστατών – καθώς και τζιχαντιστές που παραμένουν πιστοί στο Ισλαμικό Κράτος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Έχασαν τη Σύρτη οι τζιχαντιστές

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ