Μεγάλη Βρετανία: Εξέγερση σε φυλακή του Μπέρμιγχαμ

Δώδεκα ολόκληρες ώρες κράτησε η εξέγερση εκατοντάδων κρατουμένων σε φυλακή που βρίσκεται κοντά στην πόλη του Μπέρμιγχαμ, στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Ενωση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων ανέφερε αρχικά οτι στις ταραχές συμμετείχαν 260 κρατούμενοι, ωστόσο ο τελικός απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 600 άτομα. Πρόκειται για τη σοβαρότερη εξέγερση που σημειώθηκε σε βρετανική φυλακή φέτος.

Οι ταραχές ξέσπασαν στην αντρική φυλακή HMP, χωρητικότητας 1.450 τροφίμων, λίγο μετά τις 07:00 το πρωί, ώρα Ελλάδας, αναγκάζοντας το προσωπικό να αποχωρήσει από τις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την G4S, την ιδιωτική εταιρεία που έχει την ευθύνη διοίκησης της φυλακής.

«Το προσωπικό μας αποχώρησε έπειτα από το ξέσπασμα των ταραχών και σφράγισε δύο πτέρυγες, μέσα στις οποίες βρίσκονται κάποια γραφεία της διοίκησης», δήλωσε ο Τζέρι Πεθερίκα, διευθυντής των υπηρεσιών φύλαξης και κράτησης της εταιρείας. «Οι ταραχές εξαπλώθηκαν έπειτα σε δύο ακόμη πτέρυγες», πρόσθεσε.

«Όπως έγινε κατανοητό, τρόφιμοι άρπαξαν από έναν σωφρονιστικό υπάλληλο ένα σετ κλειδιών που παρείχαν πρόσβαση σε ιδρυματικούς χώρους και κρατούμενοι κατέλαβαν κάποια μέρη των φυλακών καθώς και χώρους εκγύμνασης», ανέφερε σε ανακοίνωση το αστυνομικό τμήμα στα Δυτικά Μίντλαντς.

Η G4S ανέφερε πως μια επιπλέον μονάδα αστυνομικών δυνάμεων στάλθηκε στην φυλακή η οποία χτίστηκε το 1849. Ειδικές αστυνομικές δυνάμεις για την καταστολή ταραχών και ομάδα αστυνομικών σκύλων επίσης στάλθηκαν για την ανάκτηση του ελέγχου.

Η εταιρεία τόνισε πως εξαιτίας της σοβαρότητας του περιστατικού, οι σωφρονιστικές αρχές πήραν τον έλεγχο της επιχείρησης.

«Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, η περίμετρος είναι ασφαλής και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους πολίτες», επισήμανε το υπουργείο Δικαιοσύνης με ανακοίνωση του. «Είμαστε απολύτως σαφείς ότι κρατούμενοι που συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο θα τιμωρηθούν και μπορεί να χρειαστεί να περάσουν πολύ μεγαλύτερο χρόνο στη φυλακή», ανέφερε το υπουργείο.

Αρκετά σοβαρά περιστατικά σημειώθηκαν φέτος σε φυλακές, με την κυβέρνηση να έχει παρουσιάσει σχέδια για μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας.

Ωστόσο, η Ενωση Διευθυντών Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων υποστηρίζει ότι η κατάσταση των φυλακών είναι επισφαλής εξαιτίας των μειώσεων στους μισθούς και των μείωση στον αριθμό του προσωπικού.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ιστορικό πρωτοσέλιδο με 9χρονη τρανσέξουαλ στο National Geographic – ΦΩΤΟ

Ντουτέρτε: Αντίο Αμερική, δεν χρειαζόμαστε τα χρήματά σου

FT: Θα χάσει το ΔΝΤ την επικεφαλής του;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ