Γερμανικός Τύπος: Άρωμα εκλογών στην Ελλάδα

Αρκετές γερμανικές εφημερίδες κάνουν αναφορά στην έγκριση του προϋπολογισμού για το 2107 το βράδυ του Σαββάτου από την κυβερνητική πλειοψηφία. Και δίνουν έμφαση σε μια αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα, ότι πρόκειται για τον πρώτο αναπτυξιακό προϋπολογισμό από τότε που ξεκίνησε η κρίση στη χώρα.

Προϋπολογισμός και πρόωρες εκλογές

Η Tagesspiegel του Βερολίνου ανατρέχει σε παλαιότερα μεταμεσονύχτια «καρδιοχτύπια» των Ευρωπαίων εταίρων, όταν η κρίση ήταν στο απόγειό της, για το κατά πόσο θα περνούσαν τα μέτρα λιτότητας, από τα οποία κρινόταν και η χορήγηση της επόμενης δόσης. «Αυτήν τη φορά το κλίμα ήταν σχετικά πιο χαλαρό. Ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε έναν προϋπολογισμό λιτότητας για το 2017 με μια ισχνή πλειοψηφία των 152 από τους 298 παρόντες βουλευτές, αλλά κανείς δεν αμφέβαλε ότι θα το κατάφερνε, γιατί η υποστήριξη του κοινοβουλίου θεωρείται σταθερή παρά το οριακό αποτέλεσμα», σχολιάζει η εφημερίδα.

«Το αντίθετο συμβαίνει με το λαό. Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις η ΝΔ βρίσκεται σταθερά μπροστά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι στα δύο χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες ζημιές από οποιαδήποτε κυβέρνηση παλαιότερα. Ωστόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός δείχνει αισιόδοξος και πιστεύει ότι το 2017 θα φέρει επιτέλους την ποθητή αλλαγή στο πεδίο της οικονομικής ανάπτυξης ποντάροντας και στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που θα επέτρεπε στη χώρα του την επιστροφή στις αγορές. Το ότι παρά τα αρνητικά γι’ αυτόν προγνωστικά πιστεύει ότι θα βρίσκεται στο τιμόνι της κυβέρνησης και του χρόνου, το έκανε σαφές κατά την ομιλία του στη Βουλή».

Στην επίσης γερμανική εφημερίδα Kölner Sadt Anzeiger ο ανταποκριτής της στην Αθήνα βλέπει «άρωμα» εκλογών λόγω των παροχών που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός σε χαμηλοσυνταξιούχους από το πλεόνασμα. Στην ανταπόκρισή του περιγράφει το βαρύ κλίμα στην κοινωνία από τις μαζικές αυξήσεις των φόρων, τις μειώσεις των συντάξεων και το υψηλό ποσοστό ανεργίας. «Εάν κατέφευγε σε πρόωρες εκλογές, θα ήταν μια απόπειρα λύτρωσης. Βέβαια οι πιθανότητες επιτυχίας είναι περιορισμένες, αλλά θα είχε την ευκαιρία να σταματήσει την ακάθεκτη πορεία της συντηρητικής αντιπολίτευσης προς την αυτοδυναμία (…). Όσο περισσότερο περιμένει, τόσο μεγαλύτερο γίνεται το προβάδισμα της αντιπολίτευσης».

Πάφος, πολιτιστική πρωτεύουσα 2017

Η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου αφιερώνει άρθρο για την Πάφο που θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017 μαζί με την Όρχους, τη δεύτερη σε αριθμό κατοίκων πόλη της Δανίας. Ο αρθρογράφος συνομιλεί με διευθυντικά στελέχη της  επιτροπής διοργάνωσης για τον χαρακτήρα των εκδηλώσεων που θα γίνουν σε εξωτερικούς χώρους και δεν θα απευθύνονται σε ελίτ ή σε γνώστες αλλά σε όλους. «Θα είναι μια γιορτή με στόχο να σπάσει και να ξεπεράσει τα όρια», σημειώνει η εφημερίδα. «Ο συνεχώς αυξανόμενος τουρισμός δεν έφερε στην Πάφο μόνο περισσότερα χρήματα, αλλά και νέες αντιθέσεις. Αναπτύχθηκαν δύο τόποι, μια Πάφος επάνω, στην παλαιά πόλη, και μια άλλη κάτω, στην παραλία, όπου συνταξιούχοι, κυρίως Ρώσοι και Βρετανοί με πολύχρωμα πουκάμισα τρώνε και πίνουν, την ώρα που οι άνθρωποι στην επάνω Πάφο τρώνε χαλούμι με μέλι, παίζουν χαρτιά και παρακολουθούν με ανάμεικτα αισθήματα καχυποψίας και αδιαφορίας όσα γίνονται εκεί».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η Πάφος διαθέτει τον μικρότερο προϋπολογισμό που έχει πάρει ποτέ διοργάνωση πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. «Κανονικά η Πάφος θα έπρεπε να πάρει όλο το ποσό, αλλά από τότε που λήφθηκε η απόφαση μεσολάβησε η οικονομική κρίση και οι Βρυξέλλες χρειάστηκε να επαναδιαπραγματευθούν τους πόρους. Έτσι οι διοργανωτές θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα με έναν προϋπολογισμό ύψους 8,5 εκ ευρώ, το 1/3 του αρχικά προβλεπόμενου (…) Για τους Γερμανούς ενδιαφέρον έχει η συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου που προγραμματίζεται για την Πρωτομαγιά. Παράλληλα θα εμφανιστεί και η Ούτε Λέμπερ μαζί με την Φιλαρμονική. Η συναυλία, που κυοφορήθηκε από την ανέχεια της οικονομικής κρίσης, θα αναφερθεί και στο εθνικό πρόβλημα της Κύπρου, το πραξικόπημα το 1974 και την εισβολή των Τούρκων στο νησί. Χάρη σε ένα μεγάλο αριθμό εθελοντών το κόστος λειτουργίας δεν θα εκτιναχθεί στον αέρα».

Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε επίσης:

Στο εδώλιο η Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί

Βρετανία – Συλλήψεις 6 υπόπτων για τρομοκρατία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ