Βομβίστριες – καμικάζι αιματοκύλισαν αγορά στη Νιγηρία

Τουλάχιστον τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε διπλή επίθεση που διέπραξαν δύο έφηβες βομβίστριες-καμικάζι σε αγορά του Μανταγκάλι, στη βορειοανατολική Νιγηρία, σήμερα το πρωί, όπως ανακοίνωσε ο νιγηριανός στρατός.

«Τουλάχιστον τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν στις εκρήξεις που προκάλεσαν δύο γυναίκες καμικάζι σε μια αγορά», η οποία είναι εξαιρετικά πολυσύχναστη, στην πόλη της Πολιτείας Ανταμάουα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του στρατού, ο ταγματάρχης Μπαντάρε Ακιντόγε. «Πολλοί άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν», πρόσθεσε ο ίδιος, δίνοντας αργότερα έναν απολογισμό τουλάχιστον 57 τραυματιών.

«Οι δύο καμικάζι υποδύονταν τις πελάτισσες όταν πυροδότησαν τα εκρηκτικά που είχαν ζωστεί, η μία σε ένα τμήμα της αγοράς όπου πωλούνται τρόφιμα, η άλλη κοντά σε πάγκους με φορέματα», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του δήμου του Μανταγκάλι, ο Γιούσεφ Μουχάμαντ. Έκανε κι αυτός λόγο για μεγάλο αριθμό τραυματιών.

Δεν υπήρξε άμεσα ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια, αλλά ο τρόπος δράσης με τον οποίο διαπράχθηκε η επίθεση παραπέμπει ξεκάθαρα στη νιγηριανή τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία συχνά στέλνει γυναίκες και κορίτσια να διαπράξουν επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον άμαχων.

«Οι εκρήξεις έγιναν διαδοχικά περί τις 09:30», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας πωλητής, ο Χαμπού Άχμαντ. «Υπήρχαν πτώματα και τραυματισμένοι άνθρωποι παντού, ήταν λουτρό αίματος», πρόσθεσε συγκλονισμένος ο αυτόπτης μάρτυρας σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Η πόλη Μανταγκάλι, στα όρια του δρυμού Σαμπίσα, που παραμένει ως και σήμερα φέουδο της Μπόκο Χαράμ, έχει γίνει επανειλημμένα στόχος επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ. Η πόλη ανακαταλήφθηκε από τον νιγηριανό στρατό μόλις τον Αύγουστο του 2014.

Η νέα επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα αποτελεί νέο βαρύ πλήγμα για τον πρόεδρο της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι, ο οποίος δύο ημέρες νωρίτερα, στη Σύνοδο του Ντακάρ για την Ασφάλεια, δήλωσε περήφανα πως η κατάσταση έχει τεθεί «υπό τον έλεγχο» των αρχών, καθώς ο στρατός «έχει πλέον μπει στο δάσος της Σαμπίσας και σε ό,τι αφορά την παρουσία της Μπόκο Χαράμ στην περιοχή της Λίμνης Τσαντ, θεωρώ ότι έχουμε “τελειώσει”».

Η Μπόκο Χαράμ – μια σαλαφιστική σέκτα η οποία μεταμορφώθηκε σε ένοπλο τζιχαντιστικό κίνημα μετά τον θάνατο του ιδρυτή της Μοχάμεντ Γιούσουφ – συνεχίζει μια εξέγερση η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 20.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει 2,6 εκατομμύρια άλλους στη βορειοανατολική Νιγηρία από το 2009.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Ζυγίζει 500 κιλά και είναι η πιο παχιά γυναίκα στον κόσμο – ΦΩΤΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ