Ολλανδία: Ένοχος ο ακροδεξιός Βίλντερς για τα ρατσιστικά του σχόλια

Δικαστήριο καταδίκασε τον Ολλανδό βουλευτή Γκερτ Βίλντερς για προσβολή των Μαροκινών και παρακίνηση σε διακρίσεις εναντίον τους, αλλά δεν του επέβαλε ποινή.

Ο Βίλντερς, ο οποίος προηγείται σε ορισμένες δημοσκοπήσεις που διεξάγονται ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαρτίου, απάντησε αμέσως μέσω Twitter, χαρακτηρίζοντας την ετυμηγορία «εντελώς παράλογη» και λέγοντας πως το δικαστήριο ήταν προκατειλημμένο εναντίον του. Είπε αργότερα ότι σχεδιάζει να καταθέσει έφεση.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως ούτε ο ίδιος ούτε το κόμμα του σχεδιάζουν να συγκυβερνήσουν με τον αντι-ισλαμιστή πολιτικό, αν δεν αποσύρει τα σχόλιά του για τους Μαροκινούς.

«Είναι αδύνατο να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να συνεργαστούμε σε μια κυβέρνηση με το κόμμα αυτό, αν δεν αποσυρθούν τα σχόλια αυτά», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας μια υπόσχεση που είχε δώσει το 2014.

Οι κατηγορίες εναντίον του Βίλντερς ανάγονται στο 2014, όταν σε μια συγκέντρωση του κόμματος προέτρεψε μια ομάδα υποστηρικτών του να κραυγάσει «Λιγότεροι: Λιγότεροι! Λιγότεροι!» Μαροκινοί στην Ολλανδία. Χαμογελώντας ο Βίλντερς απάντησε: «θα το φροντίσουμε».

Διαβάζοντας την απόφαση των τριών δικαστών, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Χέντρικ Στινχούις είπε πως «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου», των πολιτικών περιλαμβανομένων. Ο Βίλντερς είχε προσχεδιάσει τα εμπρηστικά σχόλιά του και παρακίνησε άλλους να κάνουν διακρίσεις σε βάρος των ανθρώπων μαροκινής καταγωγής, είπε.

«Αν ένας πολιτικός περάσει τη γραμμή, αυτό δεν σημαίνει ότι η ελευθερία του λόγου περιορίζεται», είπε. «Ένα έγκλημα δεν μπορεί να προστατεύεται από το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου».

Σε μια βιντεοσκοπημένη αντίδραση στην ετυμηγορία, ο Βίλντερς, ο οποίος ήταν απών από το δικαστήριο, είπε: «Δεν θα με φιμώσουν ποτέ». Πρόσθεσε πως η απόφαση είναι μια προσπάθεια να «εξουδετερώσουν τον ηγέτη του μεγαλύτερου και πιο δημοφιλούς κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ολλανδία», δηλαδή τον ίδιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: 

“Πυρετός” διαβουλεύσεων στην Ιταλία για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ