Σαρωτικό προβάδισμα του “Όχι” με 59% στο ιταλικό δημοψήφισμα

της Μαρίας Δεναξά

Η μαζική απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης από τους Ιταλούς στο χθεσινό δημοψήφισμα, προκαλεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ισχυρές δονήσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. 

Το “ΟΧΙ” επικράτησε με ποσοστό σχεδόν 60% έναντι 40% για το “ΝΑΙ” και υποχρέωσε σε παραίτηση τον Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος σε δηλώσεις του παραδέχθηκε την βαριά ήττα. 

«Το “ΟΧΙ” κέρδισε χωρίς αμφιβολία και θα ήθελα να συγχαρώ το στρατόπεδο του “ΟΧΙ” που από σήμερα αναλαμβάνει ευθύνες. Στους φίλους του “ΝΑΙ” που μοιράστηκαν μαζί μου τις συγκινήσεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω έναν προς ένα. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Κερδίσαμε εντυπωσιακό αριθμό ψήφων αλλά δεν ήταν αρκετός. Για αυτό αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη της ήττας. Εγώ έχασα κι όχι εσείς» δήλωσε ο Ρέντσι στο διάγγελμα του υπογραμμίζοντας πως δεν πιστεύει ότι το σύστημα που ισχύει σήμερα στην Ιταλία μπορεί να συνεχίσει ως έχει. 

«Δεν κατάφερα να σας καθοδηγήσω προς τη νίκη και σας παρακαλώ να με πιστέψετε ότι έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου. Δεν μετανιώνουμε αλλά είναι δεδομένο από την αρχή ότι σήμερα τελειώνει για μένα ένα κεφάλαιο. Ήθελα έτσι κι αλλιώς να μειώσω της καρέκλες. Αύριο θα μεταβώ στο προεδρικό μέγαρο και θα υποβάλω την παραίτησή μου» κατέληξε. 

Ο Ρέντσι επιχείρησε να περάσει μια μεταρρύθμιση με την οποία θα αποδυνάμωνε την γερουσία. Την συνδύαζε με έναν εκλογικό νόμο που προσέφερε πολύ ισχυρή συγκέντρωση εξουσιών στην εκάστοτε κυβέρνηση. 

Επειδή στο παρελθόν η Ιταλία έχει ζήσει τον φασισμό πολλοί Ιταλοί θεώρησαν ότι πρόκειται για μια κίνηση, πλήγμα στην Δημοκρατία. 

Η επόμενη μέρα το “ΟΧΙ” προκαλεί σεισμικές δονήσεις και στις Βρυξέλλες οι οποίες τώρα θα πρέπει να διαχειριστούν άλλη μια κρίση που χτυπά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. 

Στην Ιταλία, η νέα πολιτική κρίση αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας. Αναλυτές εκφράζουν φόβους ακόμα και για χρεοκοπία τράπεζας. Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση, τα σενάρια για την επόμενη μέρα είναι πολλά. 

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, θα μπορούσε να δώσει εντολή στον Ματέο Ρέντζι για σχηματισμό κυβέρνησης με τεχνοκράτες ή να δώσει την εντολή σε κάποιον τεχνοκράτη για να το πράξει ώστε να καθησυχάσει τις αγορές και τις Βρυξέλλες. 

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η προκήρυξη εκλογών με τον Μπέμπε Γκρίλο και το ευρωσκεπτικιστικό κίνημα των πέντε αστέρων να βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας. 

Ο Γκρίλο στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Ιταλίας στην Ε.Ε.

ΠΗΓΗ: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ