ΗΠΑ: Υποστηρικτές του Τραμπ προσπαθούν να εμποδίσουν την ανακαταμέτρηση των ψήφων

Στη δικαιοσύνη προσέφυγαν υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ για να αποτρέψουν την ανακαταμέτρηση των ψήφων που έχει ζητήσει το κόμμα των Πρασίνων σε τρεις πολιτείες όπου ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός κέρδισε με μικρή διαφορά.

Οι προσφυγές κατατέθηκαν στο Μίσιγκαν, την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν, τις τρεις πολιτείες όπου οι ψηφοφόροι, παρότι κατά παράδοση υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς, στις πρόσφατες εκλογές προτίμησαν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών.

Οι Πράσινοι λένε ότι με το αίτημά τους να υπάρξει ανακαταμέτρηση στις τρεις Πολιτείες δεν προσπαθούν να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά να διασφαλίσουν ότι το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι αξιόπιστο.

Αναλυτές εκτιμούν οτι, ακόμη κι αν προχωρήσουν οι διαδικασίες ανακαταμέτρησης, θεωρείται απίθανο να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών, αφού για να γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε να αποδειχθεί οτι η Χίλαρι Κλίντον  κέρδισε και στις τρεις πολιτείες όπου οι Πράσινοι ζήτησαν την ανακαταμέτρηση.

Ο πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης του Μίσιγκαν, ο Ρεπουμπλικανός Μπιλ Σούτι, κατέθεσε προσφυγή χθες για να εμποδίσει την ανακαταμέτρηση στην πολιτεία του, όπου ο Τραμπ με διαφορά μόλις 10.700 ψήφων.

Η ανακαταμέτρηση απειλεί να φιμώσει «όλους τους πολίτες του Μίσιγκαν που ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές» υποστήριξε ο Σούτι ο οποίος επέκρινε την πρώην υποψήφια των Πρασίνων Τζιλ Στάιν, που ζήτησε την ανακαταμέτρηση, για το κόστος αυτής.

Εκπρόσωπος του πολιτειακού υπουργού Δικαιοσύνης είπε πως η Στάιν έχει συνεισφέρει μόλις 787.500 δολάρια, σε μια ανακαταμέτρηση που θα κοστίσει περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια.

Η Στάιν όμως αντιδρά υποστηρίζοντας οτι έχει συγκεντρώσει 6,8 εκατ. δολάρια και ο στόχος είναι τα $9,5 εκατ.

«Δεν θα υποχωρήσουμε καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμμαχοί του επιδιώκουν να εμποδίσουν με ασήμαντες αφορμές τις νομικές διαδικασίες οι οποίες κινήθηκαν για να υπάρξουν εγγυήσεις για το πόσο ακριβείς, ασφαλείς και δίκαιες είναι οι εκλογές μας», ανέφερε η Στάιν η οποία αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στον Trump Tower στη Νέα Υόρκη.

Η ανακαταμέτρηση στο Μίσιγκαν αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη, εάν δεν υπάρξουν νέες προσφυγές στη δικαιοσύνη, καθώς οι εκλογικές αρχές κατέληξαν σε αδιέξοδο (2-2) χθες αφού εξέτασαν μια προσφυγή εναντίον της ανακαταμέτρησης, σύμφωνα με τις αρχές της Πολιτείας.

Οι δικηγόροι της εκστρατείας του Τραμπ ανέλαβαν πρωτοβουλίες για να εμποδίσουν την ανακαταμέτρηση στην Πενσιλβάνια και στο Μίσιγκαν, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα στις δύο Πολιτείες. Στην Πενσιλβάνια η προσφυγή θα εξεταστεί το πρωί της Δευτέρας.

Ο Τραμπ κέρδισε στο Ουισκόνσιν με διαφορά περίπου 22.000 ψήφων, ενώ στην Πενσιλβάνια επικράτησε της Κλίντον με διαφορά 49.500 ψήφων.

Στο Ουισκόνσιν, όπου η ανακαταμέτρηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, η πολιτική επιτροπή Great America, που πρόσκειται στον Τραμπ, προσέφυγε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο για να εμποδίσει τη διαδικασία, επικαλούμενη το νομικό προηγούμενο της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση Μπους εναντίον Γκορ που έδωσε τέλος στην αμφισβήτηση του αποτελέσματος των εκλογών του 2000.

Δικηγόροι που εκπροσωπούν την Κλίντον έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία της ανακαταμέτρησης στο Ουισκόνσιν, και ότι σχεδιάζουν να κάνουν το ίδιο στο Μίσιγκαν και στην Πενσιλβάνια, εάν κριθεί απαραίτητο.

Πηγή: reuters, abc news

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Σε κλίμα ανησυχίας για την έλευση Τραμπ η τελευταία ευρωπαϊκή περιοδεία του Τζον Κέρι

ΗΠΑ: Έκκληση αμερικανών δημάρχων κατά της ανέγερσης τείχους με το Μεξικό

Επεισόδια στο Παλέρμο σε διαδήλωση κατά του Ρέντσι – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ