Το καλοκαίρι του 2017 το δημοψήφισμα ισχυροποίησης του Ερντογάν

Στην αρχή του καλοκαιριού του 2017 θα διεξαχθεί στην Τουρκία το δημοψήφισμα  για τη μετατροπή της χώρας από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία. 

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί εφόσον το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης λάβει τουλάχιστον 330 εκ 550 ψήφων στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, πράγμα που αναμένεται να συμβεί, καθώς θα το ψηφίσουν οι βουλευτές του ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), καθώς και εκείνοι του ακροδεξιού, κεμαλικού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η θέση του Πρωθυπουργού θα καταργηθεί και ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα είναι επικεφαλής τόσο του κράτους όσο και της κυβέρνησης και θα έχει δικαίωμα να ανήκει σε πολιτικό κόμμα, ενώ θα υπάρχουν και δύο αντιπρόεδροι.

Σε περίπτωση που η μεταρρύθμιση εγκριθεί, η θητεία του προέδρου θα είναι πενταετής και θα επιτρέπονται έως δύο θητείες για το ίδιο πρόσωπο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξασφαλίσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την εξουσία έως και το 2029, καθώς ο χρόνος των δύο θητειών θα αρχίσει να μετρά από το 2019.

ΠΗΓΗ: Sabah

Διαβάστε επίσης:

Το Ποτάμι για Τσαβούσογλου: Αναγκαία η σύσταση του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

Η Ένωση Κεντρώων για τη νέα τουρκική πρόκληση: Τα Ίμια είναι ελληνικό έδαφος

Νέo “χτύπημα” από τον Ερντογάν: Εξαντλήθηκε η υπομονή μας με την ΕΕ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ