Ο Ερντογάν θέτει θέμα κυπριακής σημαίας – Η σκληρή απάντηση του ΥΠ.ΕΞ

Συνεχίζει να προκαλεί ο Ταγίπ Ερντογάν με δηλώσεις του για την Κύπρο. Ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας στην 7η συνάντηση κορυφής Βοσπόρου για τη διεθνή οικονομική συνεργασία, έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της Ε.Ε. με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο. Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία εκεί υπάρχει και μια “ΤΔΒΚ”. Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου. Στον βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία αυτό θα το βλέπετε. Είναι αγένεια. Έτσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».

Ο Τούρκος Πρόεδρος προσέθεσε πως επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε διμερή και πολυμερή συνάντηση και συνέχισε λέγοντας: «Όμως δεν πρέπει πλέον να σέρνεται αυτή η υπόθεση. Πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε κάπου. Αλλά εάν ξεκινήσουμε λέγοντας ότι αυτά τα εδάφη θα είναι δικά μας θα τα διοικούμε μόνο εμείς, αν έχουμε τέτοια πράγματα δεν προχωράει».

Σκληρή απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στον ΕρντογάνΑνιστόρητοι και αυθαίρετοι οι συμψηφισμοί της Τουρκίας

«Για μία ακόμη φορά η τουρκική ηγεσία προσπαθεί να εξισώσει το θύτη με το θύμα, προχωρώντας σε ανιστόρητους και αυθαίρετους συμψηφισμούς που επιχειρούν να διαγράψουν τις ευθύνες της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό.

Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων βάλουν κατά Ερντογάν

Αντιδράσεις στα ελληνικά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, προκάλεσε η δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την κυπριακή σημαία, στο πλαίσιο της 7ης συνάντησης κορυφής του Βοσπόρου, για την διεθνή οικονομική συνεργασία.

Ειδικότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, αναφέρει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο μεταπραξικοπηματικό «παραλήρημα μεγαλείου».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος σε γραπτή ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να καθορίσει με μεγάλη προσοχή τη στάση της και να επιτείνει τη συνεργασία της με την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ε.Ε. Ειδικά μετά τον εκ μέρους της Τουρκίας τορπιλισμό των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, η στάση της Άγκυρας προβληματίζει και ως προς τα πάσης φύσης ενδεχόμενα, πρέπει να ενημερωθεί εγκαίρως η Ε.Ε., αλλά και γενικότερα η διεθνής κοινότητα».

Ένωση Κεντρώων

«Όπου τελειώνει η λογική, αρχίζει η παράνοια», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων, υπογραμμίζοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος με τις δηλώσεις του κάθε φορά ξεπερνά τα όρια, καθ’ ότι όσα λέει είναι εξοργιστικά και απαράδεκτα.

Είναι καιρός πολλοί Ευρωπαίοι να συνειδητοποιήσουν ότι η Τουρκία δεν αλλάζει, τονίζει η Ένωση Κεντρώων, καταγγέλλοντάς την ότι είναι εκείνη που ευθύνεται για την μη επίλυση του Κυπριακού, ενώ η πολιτική της εδράζεται στην περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και των αρχών και αξιών στις οποίες στηρίζεται η Ευρώπη.

ΑΝΕΛ: Επικίνδυνο και αποσταθεροποιητικό το «παιχνίδι» που παίζει ο Ερντογάν

Προσβλητικές και καταφανώς προκλητικές και απαράδεκτες για τους Ελληνοκυπρίους χαρακτήρισε η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ρατσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Οι νέες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κ. Ερντογάν για τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προσβλητικές για τους Ελληνοκυπρίους και καταφανώς προκλητικές και απαράδεκτες. Του αρέσει, φαίνεται, να προβάρει συνεχώς το ρόλο του σουλτάνου, αλλά το «παιχνίδι» που παίζει γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνο και αποσταθεροποιητικό για την ευρύτερη περιοχή”.

Μάζης: Ο Ερντογάν θα στήσει σκηνικό Ιμίων στις Οινούσσες

Για νέο σκηνικό Ιμίων στο πλαίσιο της έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, έκανε λόγο ο καθηγητής του Καποδιστριακού Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στο Real fm και στον Νίκο Στραβελάκη. 

Ο κ. Μάζης προσδιόρισε τις αρχές Ιανουαρίου ως την ημερομηνία που η Τουρκία θα επιχειρήσει κάποια προβοκατόρικη ενέργεια.

Προέβλεψε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, μετά την πρωτοχρονιά, θα υλοποιήσει την απειλή του να ανοίξει τα σύνορα σε 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει νέο σκηνικό Ιμίων στο Αιγαίο.

Ο κ. Μάζης εντοπίζει την περιοχή Οινουσσών-Παναγιάς ως την περιοχή που ο Ερντογάν θα δημιουργήσει ένταση. «Θα προσπαθήσει να εξαπολύσει στη θάλασσα πρόσφυγες και στη συνέχεια να τους διασώσει με τουρκικά σκάφη, ώστε να υπογράψει ακόμη μια φορά την αμφισβήτηση που έχει σ’ αυτό που ο ίδιος θεωρεί “γκρίζες ζώνες”».

Ακούστε το ηχητικό:

Διαβάστε επίσης:

Σκληρή απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στον Ερντογάν

Ερντογάν: Δεν έχουμε κλείσει το κεφάλαιο ΕΕ αλλά έχουμε εναλλακτικές

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ