Εντυπωσιακό ΒΙΝΤΕΟ – Ο ραδιενεργός αντιδραστήρας του Τσερνόμπιλ σφραγίζεται

Η μεγαλύτερη κινητή μεταλλική δομή του κόσμου θα σφραγίσει τον τέταρτο αντιδραστήρα του σταθμού Τσερνόμπιλ για τις επόμενες δεκαετίες.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν δημιουργήσει μία αψίδα μεγέθους σχεδόν όσο δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, για να καλύψουν τα απομεινάρια της μολυσμένης δομής του διαβόητου τέταρτου αντιδραστήρα, όπου συνέβη το ατύχημα τον Απρίλιο του 1986.

Ο στόχος είναι να διατηρηθούν ασφαλείς οι μελλοντικές γενιές σε όλη την Ευρώπη από την πυρηνική ακτινοβολία που συνεχίζει να εκπέμπεται από τον αντιδραστήρα που έλιωσε πριν από 30 χρόνια.

Το Τσερνόμπιλ παραμένει το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία, έχοντας εξαπλώσει ραδιενέργεια σε όλη την Ουκρανία και το 75% της Ευρώπης μετά από έναν πειραματικό έλεγχο ασφάλειας.

Ο έλεγχος απέτυχε και προκάλεσε την έκρηξη και την επακόλουθη κατάρρευση που απελευθέρωσε την ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα.

Οι ουκρανικές αρχές διατηρούν τώρα μια ζώνη αποκλεισμού ακτίνας 30 χιλιομέτρων γύρω από την εγκατάσταση, αλλά οι ανησυχίες για την κατάρρευση του θόλου από σκυρόδεμα, που κατασκευάστηκε εσπευσμένα για να περιορίσει τη ζημιά του αντιδραστήρα μετά την κατάρρευση, οδήγησαν στην κατασκευή της νέας δομής. 

Το αναγκαίο έργο κόστισε περίπου 2 δισ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Η νέα δομή έχει σχεδιαστεί για να αντέχει δονήσεις μέχρι και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και ανεμοστρόβιλους πολύ ισχυρότερους από ό,τι έχουν συμβεί ποτέ στην περιοχή.

Η αψίδα χρειάστηκε τρεις εβδομάδες για να τοποθετηθεί με ασφάλεια στη θέση της. Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχουν σχέδια για την αντιμετώπιση του προβλήματος του πυρηνικού καυσίμου που παραμένει στον κατεστραμμένο αντιδραστήρα.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή βίντεο: euronews (στα ελληνικά)

Διαβάστε επίσης:

Πολωνία: Δύο νεκροί μεταλλωρύχοι και έξι αγνοούμενοι ύστερα από σεισμό

ΗΠΑ: 867 ρατσιστικά κρούσματα τις πρώτες δέκα ημέρες από τη νίκη του Τραμπ – ΒΙΝΤΕΟ

Βραζιλία: Βίαια επεισόδια σε διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ