Μοντ Πελεράν – Χωρίς ανακοινώσεις ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις της 1ης μέρας

Χωρίς ανακοινώσεις ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Μοντ Πελεράν, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, με επίκεντρο το κεφάλαιο του εδαφικού.

Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί σήμερα, όπου σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα είναι η τελευταία ημέρα αυτής της φάσης διαπραγματεύσεων, ενώ αναμένεται στο τέλος αυτής, να υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί. 

Το βράδυ της Κυριακής με καθυστέρηση μισής ώρας διεξήχθη το δείπνο εργασίας κατά τη διάρκεια του οποίου συνεχίστηκε η συζήτηση στο πλαίσιο των κρίσιμων συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ περί τις 23:30 το βράδυ οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί με τον Έσπερ Μπαρθ Έιντε και την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, χωρίς τις διαπραγματευτικές τους ομάδες. 

Πριν προσέλθει στο δείπνο εργασίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ενημερώσει τηλεφωνικώς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των συζητήσεων, ενώ σύμφωνα με πηγή από την ομάδα διαπραγμάτευσης, αν υπάρξει εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις, αυτή αναμένεται σήμερα Δευτέρα. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που καταφθάνουν, το “βάρος” των εξελίξεων αναμένεται να μεταφερθεί στην σημερινή μέρα των διαπραγματεύσεων. 

Επιπλέον, η  ελληνοκυριακή πλευρά διέψευδε κατηγορηματικά πληροφορίες που φτάνουν από τα Κατεχόμενα και θέλουν την πραγματοποίηση ενός τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων τύπου “Μοντ Πελεράν”, για κλείσιμο του εδαφικού και άλλων θεμάτων πριν από μια πολυμερή διάσκεψη. “Είτε θα υπάρξει συμφωνία, κριτήρια, χάρτη και πολυμερή, είτε δεν θα υπάρξει τίποτα”, προσθέτουν.

Σημειώνεται ότι ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων στο ελβετικό θέρετρο, άρχισαν στις 10.00 (ώρα Κύπρου) της Κυριακής. 

Καλό το κλίμα

Αναφορικά με το αν υπήρξε περαιτέρω πρόοδος και προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για το εδαφικό, πηγή προσκείμενη στην ελληνοκυπριακή πλευρά ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως είναι νωρίς να λεχθεί οτιδήποτε και συνέστησε υπομονή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η χθεσινή πρωινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα όσα μετέδιδε το κανάλι «Sigma», οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, πέραν της προσπάθειας για οριστική σύγκλιση στα κριτήρια επί του ποσοστού εδάφους και του αριθμού προσφύγων που θα επιστρέψουν, στα οποία υπήρξε αξιοσημείωτη πρόοδος στην προηγούμενη διαβούλευση στο Μοντ Πελεράν, θα προσπαθήσουν να καλύψουν απόσταση και στο ζήτημα της ακτογραμμής στο οποίο δεν υπήρξε επί του παρόντος ικανοποιητική πρόοδος και αποτελεί όπως όλα δείχνουν ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια της συζήτησης. 

Στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό αναφέρθηκε ότι απόψε μεταξύ 18.00 και 20.00 θα υπάρξουν, αν δεν σημειωθούν εντυπωσιακές ανατροπές, ανακοινώσεις. Είτε αυτές θα γίνουν από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, είτε θα γίνει από τον κύριο Έιντε εκ μέρους των ηγετών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κατάληξη σε ένα κοινό χάρτη αλλά να οδηγηθούμε σε πολυμερή διάσκεψη με δύο διαφορετικούς χάρτες που όμως δεν θα αποκλίνουν πολύ.

Όπως, μάλιστα, ανέφερε το «Sigma», οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν προφορικώς στα τελευταία όρια τους – κατά την προηγούμενη εβδομάδα – με την Ε/κ πλευρά να αναφέρεται σε 28.2% και η Τ/κ πλευρά σε 29.2%. 

Με βάση αυτά τα ποσοστά είναι σαφές ότι ένας κοινός χάρτης αναμένεται να κινηθεί γύρω από το ποσοστό του χάρτη που πρότεινε το σχέδιο Ανάν πέριξ του 28.5%.

Κυβερνητικές πηγές δήλωναν σχολιάζοντας και πληροφορίες ότι σχεδόν όλα είναι συμφωνημένα, ότι θα πρέπει να δούμε τη διαδικασία βήμα προς βήμα. 

Επίσης, οι δύο πλευρές θα επικεντρωθούν στα λεγόμενα guidelines των κριτηρίων – προσβασιμότητα, συνδεσιμότητα, παραγωγικότητα, υποδομές – μέσω των οποίων θα φωτογραφηθούν συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες μετά θα πρέπει να αποτυπωθούν σε χάρτες.

Σε ότι αφορά τις ημερομηνίες που διέρρευσαν  για πραγματοποίηση της πολυμερούς συνάντησης αρμόδια πηγή της διαπραγματευτικής ομάδας δήλωσε πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο τραπέζι και είναι κάτι που θα συζητηθεί στην πορεία και εφόσον υπάρξει η αναγκαία πρόοδος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως διπλωματικές πηγές επέμεναν ότι η διάσκεψη δύναται να πραγματοποιηθεί είτε το διάστημα 16-18 Δεκεμβρίου – αμέσως μετά δηλαδή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – είτε το διάστημα 27-28 Δεκεμβρίου.

Πάντως και οι δύο πιθανές ημερομηνίες φαίνεται να συγκρούονται με την δημόσια τοποθέτηση τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η πολυμερής θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι θα πρέπει να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε όλα τα ανοικτά ζητήματα των  υπόλοιπων τεσσάρων κεφαλαίων.

Σε κάθε περίπτωση όμως τόσο η τουρκοκυπριακή πλευρά, όσο και τα Η.Ε ευνοούν φανερά της πραγματοποίηση πολυμερούς πριν από το τέλος του χρόνου, καθώς θα επιβεβαιώνει το άτυπο, αλλά υπαρκτό χρονοδιάγραμμα για λύση μέσα στο 2016.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδεται σε τουρκοκυπριακά ηλεκτρονικά ΜΜΕ από το Μοντ Πελεράν, η διαπραγμάτευση σήμερα συνεχίζεται μεταξύ των ηγετών και μεταξύ των ηγετών και των διαπραγματευτικών τους ομάδων ενώ αναμένεται να συνεχιστεί στο πλαίσιο δείπνου εργασίας απόψε.

Στα δημοσιεύματα γίνεται επίκληση σε πληροφορίες που δημοσιεύουν ε/κ ΜΜΕ ότι πιθανές ημερομηνίες που έχουν δοθεί για την πενταμερή διάσκεψη είναι 16-18 Δεκεμβρίου και 27-28 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: sigmalive.com

Διαβάστε επίσης:

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη-Τσίπρα για την πορεία των συνομιλιών

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί

Γεννηματά: Δεδομένη η συμπαράστασή μας στις προσπάθειες για βιώσιμη λύση του Κυπριακού

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ