Αίγυπτος: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο που περιορίζει τη δράση των ΜΚΟ

Νομοσχέδιο για την ρύθμιση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ψήφισε σήμερα το κοινοβούλιο της Αιγύπτου, κίνηση που οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι επί της ουσίας απαγορεύει την ενεργή δραστηριοποίησή τους στη χώρα.

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο τονίζουν πως βρίσκονται αντιμέτωποι με την πλέον σφοδρή καταστολή στην ιστορία της χώρας που διαδραματίζεται εν μέσω μιας ευρύτερης εκστρατείας του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι να καταργήσει ελευθερίες που αποκτήθηκαν το 2011 με την πτώση του Μουμπάρακ.

Ο πρόεδρος Σίσι κατηγορείται από διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι έχει εγκαθιδρύσει ένα αυταρχικό και ιδιαίτερα καταπιεστικό καθεστώς αφότου ανέτρεψε το καλοκαίρι του 2013 τον ισλαμιστή προκάτοχό του Μοχάμεντ Μόρσι.

Το νομοσχέδιο, που απομένει να τεθεί σε τελική ψηφοφορία, απαγορεύει κάθε δραστηριότητα οργανώσεων της κοινωνίας της πολιτών που δεν πληροί τους κανόνες του ρυθμιστικού νομοσχεδίου, περιορίζει τις εργασίες των ΜΚΟ για την ανάπτυξη του έργου τους και επιβάλει ποινές φυλάκισης έως και πέντε χρόνια για μη συμμόρφωση με τις διατάξεις.

Παράλληλα απαγορεύει στους εργαζόμενους στις ΜΚΟ να διεξάγουν επιτόπιες έρευνες, είτε οποιαδήποτε έρευνα χωρίς την άδεια των αρχών ακόμη και «την συνεργασία με οποιονδήποτε διεθνή φορέα χωρίς την απαραίτητη έγκριση», με τις οργανώσεις να τονίζουν ότι στους διεθνείς φορείς περιλαμβάνεται και ο ΟΗΕ.

Επίσης, το νομοσχέδιο καθορίζει ότι οι ξένες ΜΚΟ θα ελέγχονται από μια ρυθμιστική αρχή στην οποία θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, μέλη των μυστικών υπηρεσιών και του υπουργείου Εσωτερικών.

«Η νομοθεσία αυτή είναι πρωτοφανής στην καταστολή που θα επιφέρει και στον τρόπο με τον οποίο το κράτος κηρύσσει τον πόλεμο στους οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Μοχάμεντ Ζαρί, ένας υπεύθυνος προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Μελετών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Καΐρου.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κατηγορεί κάποιες ΜΚΟ ότι λαμβάνουν ξένη επιχορήγηση με σκοπό να δημιουργήσουν χάος στην χώρα.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε και τα 89 άρθρα του νομοσχεδίου και το απέστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σημειώνοντας πως θα θέσει αργότερα σε τελική ψηφοφορία το νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση επεξεργαζόταν ένα νομοσχέδιο με παρόμοιες διατάξεις κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, αλλά 204 βουλευτές συνέταξαν ένα δικό τους νομοσχέδιο, το οποίο η βουλή ξεκίνησε να συζητά την Δευτέρα.

Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει επανειλημμένα επικρίνει τις διατάξεις του κυβερνητικού νομοσχεδίου που διέρρευσαν, τονίζουν όμως ότι το προσχέδιο των βουλευτών είναι πολύ πιο αυστηρό, καθώς περιλαμβάνει ποινές έως και πέντε χρόνια φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα έως και ένα εκατομμύρια λίρες Αιγύπτου (περίπου 65.000 δολάρια).

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι φιλελεύθερο συγκριτικά με αυτό το νομοσχέδιο», υποστηρίζει ο Ζαρί, τονίζοντας ότι αυτό: «Αποτελεί μια προσβολή στο Σύνταγμα».

Το Σύνταγμα της Αιγύπτου προσφέρει εγγυήσεις στο δικαίωμα ίδρυσης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων χωρίς προηγούμενη έγκριση, αλλά το νομοσχέδιο επιτρέπει στις αρχές να τερματίζουν την λειτουργία οργανώσεων σε χρονικό διάστημα ενός μήνα έπειτα από την ίδρυση τους και επιβάλει καταβολή τέλους για χορήγηση άδειας λειτουργίας χρηματικού ύψους 10.000 αιγυπτιακών λιρών.

Από τα τέλη του 2011, οι αρχές πραγματοποίησαν επιδρομές σε 17 οργανώσεις έπειτα από κατηγορίες ότι συμμετείχαν σε ξένη συνωμοσία, ενώ το 2013  δικαστήριο διέταξε το κλείσιμο αρκετών ξένων οργανώσεων για την προάσπιση της δημοκρατίας και επέβαλε ποινές φυλάκισης σε 43 μέλη ΜΚΟ, ανάμεσα τους και σε 15 Αμερικανούς που δραπέτευσαν από την χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Οκλαχόμα: Ένας νεκρός από τους πυροβολισμούς στο αεροδρόμιο – ΒΙΝΤΕΟ

Ουκρανία: Στήριξη απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα ζήτησε ο Ποροσένκο απο τον Τραμπ

Η Tagesspiegel για την επίσκεψη Ομπάμα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ