Τζορτζ Στεφανόπουλος: Η πιο βρώμικη προεκλογική μάχη στην ιστορία των ΗΠΑ

Η δήλωση ανήκει στον Τζορτζ Στεφανόπουλο, επιτυχημένο και διάσημο δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου ABC, ο οποίος κάλυψε την προεκλογική εκστρατεία από την εκπομπή του και το δελτίο ειδήσεων του καναλιού.

Ο κ. Στεφανόπουλος είναι επίσης και ένας εκ των επιτελών που ανέτρεψαν όλα τα προγνωστικά και εξέλεξαν πρόεδρο της Αμερικής τον Μπιλ Κλίντον, όταν όλοι τον είχαν ξεγράψει, λόγω των επιθέσεων στον χαρακτήρα του.

Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά δηλώνει απερίφραστα στο «Έθνος» ότι τούτες οι προεδρικές εκλογές ήταν πρωτόγνωρες ακόμα και για βετεράνους της δημοσιογραφίας και της πολιτικής όπως ο ίδιος.

«Δεν είναι μόνο ότι η εκστρατεία του κ. Τραμπ ήταν ο ”μαύρος κύκνος”», λέει και προσθέτει: «Δεν έχουμε δει ποτέ μέχρι τώρα μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία οι δύο υποψήφιοι να είναι τόσο ευρέως αντιπαθείς και να προκαλούν τόση δυσπιστία στους πολίτες».

Ο κ. Στεφανόπουλος απορρίπτει τον ισχυρισμό του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ότι τα αμερικανικά ΜΜΕ έχουν ταχθεί αναφανδόν εναντίον της υποψηφιότητάς του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην ουσία πρόκειται για «συνωμοσία» ώστε να πληγεί η εκστρατεία του.

Ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος υπογραμμίζει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι ο κ. Τραμπ δεν έχει τα προσόντα να αναλάβει το καράβι της αμερικανικής υπερδύναμης.

Τοποθετείται έτσι δημόσια για ένα μείζον ζήτημα, για το οποίο οι Αμερικανοί συνάδελφοί του είναι προσεκτικοί.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων δεν έπεισε ότι θα ηγηθεί με προσοχή και υπευθυνότητα της Αμερικής.

Εκτιμήσεις

Ο κ. Στεφανόπουλος λέει σχετικά στο «Έθνος»:

«Πιστεύω ότι αυτή είναι μία έντονα προσωπική εκλογή και επιλογή. Η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν πιστεύουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει τα προσόντα να γίνει πρόεδρος. Μια τεράστια πλειοψηφία πιστεύει επίσης ότι η χώρα οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση – γι’ αυτό θέλουν και αλλαγή.

Το βασικό ερώτημα είναι αυτό: Η επιθυμία των ψηφοφόρων για αλλαγή θα επηρεάσει τους ενδοιασμούς τους για τον Τραμπ;» ρωτά ο κ. Στεφανόπουλος, θέτοντας ένα βασικό ζήτημα της προεδρικής εκστρατείας των δύο υποψηφίων, της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι εάν ταυτιστεί η αλλαγή που αναζητούν οι ψηφοφόροι με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, τότε ο τελευταίος θα μπορούσε να επιτύχει τη μεγάλη ανατροπή και να κερδίσει την υποψήφια των Δημοκρατικών.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί πολιτικοί ηγέτες ξένων χωρών, αλλά και πολίτες ειδικά των ευρωπαϊκών χωρών, πιστεύουν ότι η πιθανότητα μιας νίκης του Τραμπ είναι «εφιάλτης». Είναι, λοιπόν, νόμιμο αυτό το ερώτημα που απασχολεί και πολλούς Αμερικανούς;

Ο κ. Στεφανόπουλος δηλώνει ότι «αν ο πρόεδρος Τραμπ (στην περίπτωση που εκλεγεί) ακολουθήσει κατευθείαν τη ρητορική του υποψηφίου Τραμπ, θα μιλάμε για μία θεαματική αλλαγή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Δεν πρέπει να είναι έκπληξη ότι το γεγονός αυτό θα δημιουργούσε ανησυχία στους συμμάχους της Αμερικής», είπε στο «Έθνος».

Σύμφωνα με αναλυτές και δημοσιογράφους στις ΗΠΑ, ξένοι ηγέτες έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για το ενδεχόμενο ανάληψης της προεδρίας από τον Τραμπ, και μάλιστα έχουν ενημερώσει για τις ανησυχίες τους τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα αντιμετωπίζουν με περισσή προσοχή τις ανησυχίες αυτές καθώς δεν θα ήθελαν να επηρεαστεί η αμερικανική κοινή γνώμη από πιθανή ανάμειξη, με οποιονδήποτε τρόπο, ξένων ηγετών στην προεκλογική εκστρατεία.

Η κάλυψη των εκλογών από τα αμερικανικά ΜΜΕ επικρίθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους και ο ίδιος ο Τραμπ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την υποτιθέμενη μεροληψία των Αμερικανών δημοσιογράφων, τους οποίους κατηγόρησε πολλές φορές στις ομιλίες του.

Ο κ. Στεφανόπουλος παραδέχεται ότι ήταν διαφορετική αυτή η προεκλογική εκστρατεία από τις προηγούμενες:

«Ήταν δύσκολο», τονίζει, «και ήταν πρόκληση να αναλάβει κανείς την κάλυψη αυτής της εκστρατείας. Και επίσης να προσπαθήσει να δώσει με ακρίβεια τι πραγματικά θα πράξουν οι δύο υποψήφιοι εάν εκλεγούν στην προεδρία της Αμερικής.

Η πρόκληση περιπλέκεται από το γεγονός ότι οι ”φανατικοί” και των δύο πλευρών δεν εμπιστεύονται τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης και τείνουν να βλέπουν την επιθετική δημοσιογραφία και τις επιθετικές ερωτήσεις ως ο ερωτών να παίρνει θέση» (εννοεί υπέρ ή εναντίον κάποιου υποψηφίου)».

Ευθύνες

Ο κ. Στεφανόπουλος δεν θέλησε να τοποθετηθεί για μία πραγματικότητα στην οποία αναφέρονται τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Ήταν η πιο βρώμικη προεκλογική εκστρατεία, για την οποία ευθύνονται όλες οι πλευρές, αν και την τροφοδότησε η ακροδεξιά ρητορική του Τραμπ, η οποία άγγιξε τα όρια του ρατσισμού.

Πιστεύεται ευρύτατα πάντως ότι εάν κερδίσει τις εκλογές ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων και αναδειχθεί στην αμερικανική προεδρία θα δοκιμαστούν οι σχέσεις της Αμερικής με πολλές χώρες, και ειδικά τις ευρωπαϊκές, όπως και τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Ρωτήσαμε τον κ. Στεφανόπουλο και για την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα.

Ο Αμερικανός ηγέτης αναμένεται να παίξει δυνατά το στρατηγικό παιχνίδι, στο οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί και η χώρα μας, και θα μιλήσει για την προσφυγική και την οικονομική κρίση.

Ο δημοσιογράφος δεν θεωρεί μάλιστα ότι είναι μία επίσκεψη «αποχαιρετισμού» και άνευ σημασίας:

«Έμεινα έκπληκτος», λέει, «και ικανοποιημένος από την απόφαση του Λευκού Οίκου για την επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Ελλάδα. Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο», τόνισε ο παρουσιαστής του ABC.

Πηγή: Έθνος

Διαβάστε επίσης:

Παράσταση νίκης 71.9% για την Χίλαρι – ΦΩΤΟ

Süddeutsche: Το ΔΝΤ προκαλεί εκνευρισμό στον Σόιμπλε

Rheinische Post: Η πίεση στον Σόιμπλε εντείνεται

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ