Σε εξέλιξη οι εκλογές στις ΗΠΑ – Μπροστά η Κλίντον στα Απαλάχια Όρη

Στις κάλπες προσέρχονται οι Αμερικανοί  για την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Περίπου 225 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν τον διάδοχο του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Οι επτά ψηφοφόροι του Ντίξβιλ Νοτς, στα Απαλάχια Ορη, στο ακρότατο βορειο-ανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, κήρυξαν συμβολικά την έναρξη της ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη.

Στις 12 ακριβώς  ο Κλέι Σμιθ έριξε το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη. Ακολούθησαν άλλοι τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες αυτής της κοινότητας που είναι χαμένη στα βουνά του Νιού Χαμσάιρ στα σύνορα με τον Καναδά, ακολουθώντας μία παράδοση που κρατά από το 1960 και έχει δώσει στο Ντίξβιλ Νοτς τον τίτλο «First in the Nation» (πρώτο στη χώρα).

Λίγα λεπτά μετά, και λαμβάνοντας υπόψη την έβδομη, επιστολή, ψήφο, ο δικαστικός αντιπρόσωπος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα: Η Χίλαρι Κλίντον έλαβε 4 ψήφους, ο αντίπαλός της Ντόναλντ Τραμπ 2 ψήφους και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γκάρι Τζόνσον 1 ψήφο.

Μία ψήφος ακυρώθηκε διότι έφερε χειρόγραφο το όνομα του Μιτ Ρόμνεϊ, του προεδρικού υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών που ηττήθηκε στο 2012 από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Με την εξαίρεση δύο ακόμη χωριών, στο Νιού Χαμσάιρ και τη Νέα Αγγλία αντίστοιχα, που ψηφίζουν τη νύχτα, η ψηφοφορία στην ανατολική ακτή αρχίζει επισήμως στις 06.00 (11.00 GMT).

Η διαδικασία

Οι 50 πολιτείες των ΗΠΑ και η Ουάσινγκτον (Περιφέρεια της Κολούμπια -DC) έχουν ορίσει έναν αριθμό «εκλεκτόρων» στο κολέγιο των εκλεκτόρων, περίπου ανάλογο με το μέγεθος της κάθε πολιτείας. Η Καλιφόρνια, που είναι η μεγαλύτερη πολιτεία, έχει 55 εκλεκτορικές ψήφους.

Υπάρχουν 538 εκλέκτορες και για να κερδίσει κάποιος την πλειοψηφία και να γίνει πρόεδρος, θα πρέπει να συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες, δηλαδή το ήμισυ συν έναν.

Ουσιαστικά, οι Αμερικανοί ψηφίζουν για τους εκλέκτορες και όχι για τους ίδιους τους υποψήφιους. Ο αριθμός των εκλεκτόρων της κάθε πολιτείας ισοδυναμεί και με τον αριθμό των εδρών που έχει στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.

Σχεδόν όλες οι πολιτείες –πλην του Μέιν και της Νεμπράσκα- χρησιμοποιούν ένα σύστημα στο οποίο «ο κερδισμένος τα παίρνει όλα», άρα αν κερδίσεις περισσότερες ψήφους σε μια πολιτεία, τότε παίρνεις και όλες τις ψήφους του κολεγίου των εκλεκτόρων.

Το «κλειδί» για τη νίκη οποιουδήποτε κόμματος στις προεδρικές εκλογές, είναι να «στοχεύσει» σε συγκεκριμένες πολιτείες που θεωρούνται «πεδία μάχης». Υπάρχουν αρκετές τέτοιες πολιτείες –οι αμφίρροπες πολιτείες, ή swing states- που στις πρόσφατες εκλογές έχουν «γυρίσει» είτε προς τη μία είτε προς την άλλη πλευρά. 

Δείτε όλες τις εξελίξεις εδώ

Διαβάστε επίσης:

Ανάρπαστες στη Ρωσία οι μπάμπουσκες με τη μορφή του Τραμπ – ΦΩΤΟ

ΗΠΑ: 90% πιθανότητες νίκης δίνουν στη Χίλαρι αναλυτές

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ