Ένταση τα ξημερώματα στο πεδίο βολής βρετανικής βάσης στην Κύπρο

Ένταση επικράτησε νωρίς σήμερα στο χωριό Ξυλοφάγου, που βρίσκεται εντός της περιμέτρου της βρετανικής βάσης Δεκέλειας, ανατολικά της Λάρνακας στην Κύπρο, λόγω προσπάθειας των αρχών των βάσεων να αποκόψουν ακακίες που βρίσκονται σε πεδίο βολής.

Στις τρεις τα ξημερώματα, 800 κάτοικοι της κοινότητας περικύκλωσαν 300 στρατιώτες των βρετανικών βάσεων αποτρέποντας τους να συνεχίσουν κοπή των δέντρων.

Οι Βρετανοί στρατιώτες είχαν λάβει οδηγίες να κόψουν τις ακακίες στο πεδίο βολής της βάσης, υποστηρίζοντας ότι σκοπός ήταν από τη μια να σταματήσουν την πρακτική των κατοίκων να στήνουν ξόβεργα και δίκτυα για την παγίδευση αμπελοπουλιών και από την άλλη να αραιώσουν τα δένδρα για να μην παρεμποδίζονται οι στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή.

Περίπου οκτακόσιοι κάτοικοι παρέμειναν για διαφύλαξη της περιοχής, ενώ εκεί μετέβη ο διοικητής των βρετανικών βάσεων από το αρχηγείο του στο Ακρωτήρι, για διαπραγματεύσεις με τον κοινοτάρχη Ξυλοφάγου, Αναστάσιο Αγγλογάλλου.

Διακόσιοι πενήντα με τριακόσιοι στρατιώτες εγκλωβίστηκαν από τους κατοίκους του χωριού σε περιοχή του δάσους, στο πεδίο βολής, για πολλές ώρες.

Οι κάτοικοι πρόσφεραν νερό και πρόγευμα στους στρατιώτες, αλλά δεν επέτρεψαν να γίνει επιχείρηση άλλων στρατιωτών για αποπαγίδευσή τους, μέχρι τη λήξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του διοικητή των βάσεων και του κοινοτάρχη.

Ύστερα από περίπου δέκα ώρες αντιπαράθεσης συμφωνήθηκε το θέμα του δάσους να συζητηθεί μετά τα Χριστούγεννα, με τη συμμετοχή του Τμήματος Δασών, το οποίο θα συμβουλεύσει για την αντικατάσταση των ακακιών με άλλα δένδρα που δεν θα προσφέρονται για το στήσιμο ξόβεργων και δεν θα παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων.

Μετά τη συμφωνία οι κάτοικοι αποχώρησαν από την περιοχή και οι Άγγλοι στρατιώτες επέστρεψαν στους καταυλισμούς τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

DW: Μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα στη Γερμανία τον Νοέμβριο

Ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο αποκαλύπτει τι τον… στεναχωρεί

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ