DW: Μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα στη Γερμανία τον Νοέμβριο

Η βασική γραμμή της γερμανικής πολιτικής στο μεταναστευτικό συνοψίζεται στο ότι η παρούσα συγκυρία απαιτεί δείγματα αλληλεγγύης, έτσι ώστε να μην αφεθούν μόνες τους η Ελλάδα και η Ιταλία, χώρες που δέχονται μέσω του Αιγαίου τις περισσότερες προσφυγικές ροές. Κι αυτό προϋποθέτει μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ.

“Έχουμε φέρει φακέλους από την Ελλάδα”

Το θέμα των δεσμευτικών ποσοστώσεων θα συζητηθεί μεν στο συμβούλιο κορυφής που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες, αλλά σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων και λόγω έλλειψης της σύμφωνης γνώμης χωρών όπως η Πολωνία και η Σλοβακία, θα μετατεθεί στο συμβούλιο κορυφής του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης, η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα τη μεταφορά των πρώτων 500 προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία, κάτι που θα επαναλαμβάνεται κάθε μήνα.  Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στην εφημερίδα Handelsblatt, «έχουμε φέρει φακέλους από την Ελλάδα και την Ιταλία για πάνω από 500 πρόσφυγες για κάθε χώρα, που εξετάζονται αυτή την περίοδο από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων».

Πρόκειται για υλοποίηση της εξαγγελίας που έκανε η καγκελάριος Μέρκελ στη συνάντηση κορυφής για το προσφυγικό πριν από μερικές εβδομάδες στη Βιέννη. Ο συντονισμός μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών των τριών χωρών χρειάζεται ακόμη χρόνο για να παράγει γρήγορα αποτελέσματα, γι’ αυτό η λεγόμενη relocation, η μετεγκατάσταση προσφύγων στη Γερμανία,  θα γίνει στην αρχή σταδιακά, πριν μπει σε κανονικούς ρυθμούς.

Υπουργικές υποσχέσεις

Έτσι, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαδικασία εξέτασης των περιπτώσεων εκείνων που ενδείκνυνται για μετεγκατάσταση έπειτα από προτάσεις των ελληνικών και ιταλικών αρχών, αναφέρεται στο σχετικό άρθρο της εφημερίδας. Ενώ η απόφαση μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων ελήφθη πριν πάνω από ένα χρόνο σε συμβούλιο κορυφής της ΕΕ, η Γερμανία δεν έδειχνε μέχρι πρότινος ιδιαίτερο ζήλο για την εφαρμογή της. Ο λόγος αφορά στον όγκο εργασίας της BAMF που έπρεπε να φροντίσει τους 900.000 πρόσφυγες οι οποίοι κατέφτασαν στη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ υποσχέθηκε ότι λόγω της σημαντικής μείωσης των προσφυγικών ροών μέσω του Αιγαίου, η χώρα του θα ήταν σε θέση να δώσει νέα στέγη σε περισσότερους πρόσφυγες από Ελλάδα και Ιταλία.

Η εκτίμηση του αρθρογράφου είναι πάντως ότι το Βερολίνο δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις για μετεγκατάσταση προσφύγων από το 2015. Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017 θα πρέπει να δεχθεί 27.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία. Ακόμη κι αν από τον ερχόμενο Νοέμβριο ξεκινήσει η διαδικασία με 500 πρόσφυγες ανά μήνα, σε ένα χρόνο ο συνολικός αριθμός θα είναι μόνο 11.000. Σε σχέση πάντως με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, η Γερμανία θα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση.

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Η Ελλάδα θα λάβει βοήθεια από εκεί που δεν το περιμένει

Συναγερμός τη νύχτα στο Αιγαίο – Νέα διπλή τουρκική πρόκληση

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ