Προσεδαφίστηκε στον Άρη το Schiaparelli

Η συσκευή «Σκιαπαρέλι» (Schiaparelli) προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του Άρη στην πρώτη επιτυχημένη για την Ευρώπη προσεδάφιση μιας διαστημοσυσκευής στον κόκκινο πλανήτη έπειτα την «ηρωική αποτυχία» το 2003 του βρετανικής κατασκευής Beagle-2 που δεν κατάφερε να επικοινωνήσει ξανά με τη Γη.

Οι επιστήμονες πλέον αναμένουν νέα δεδομένα από το «Σκιαπαρέλι», ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Το «Σκιαπαρέλι» είναι μια σχετικά μικρή στατική συσκευή επίδειξης, η οποία θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους και τους Ρώσους επιστήμονες να ελέγξουν τις τεχνολογίες της ελεγχόμενης καθόδου και προσεδάφισης, ενόψει των μελλοντικών αποστολών, με πρώτη την αποστολή του ρόβερ ExoMars το 2020, το οποίο θα αναζητήσει ίχνη ζωής στον Άρη. Μεταξύ άλλων, θα δοκιμασθούν η «ασπίδα» θερμότητας, το επιβραδυντικό αλεξίπτωτο, το σύστημα προώθησης και το σύστημα πρόσκρουσης.

Πρόκειται για την κοινή αποστολή ExoMars της Ευρώπης (ESA) και της Ρωσίας (Roscosmos), η οποία περιλαμβάνει δύο διαστημοσυσκευές που κινούνται πλέον ξεχωριστά η μία από την άλλη.

Εκτός από τις ΗΠΑ και την πρώην ΕΣΣΔ, καθώς και τη σημερινή Ρωσία, καμία άλλη χώρα δεν έχει μέχρι σήμερα προσεδαφίσει κάποια συσκευή στον Άρη – η οποία να καταφέρει να λειτουργήσει τουλάχιστον.

Το Schiaparelli επίσης μεταφέρει ένα μικρό επιστημονικό όργανο, που θα καταγράφει την ταχύτητα του αέρα, την υγρασία, την πίεση και την θερμοκρασία στο σημείο προσεδάφισής του, ενώ θα πραγματοποιήσει και τις πρώτες μετρήσεις των ηλεκτρικών πεδίων στην επιφάνεια του Άρη, που ίσως δώσουν στοιχεία για το πώς ενεργοποιούνται οι καταιγίδες σκόνης στον πλανήτη. Η συσκευή δεν θα «ζήσει» για περισσότερες από δύο μέρες στον Άρη, καθώς θα ξεμείνει από μπαταρίες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Εντυπωσιακή ΦΩΤΟ του πλανήτη Άρη

Σε αυτή τη χώρα αν παραγγείλετε hot dog θα μείνετε… νηστικοί

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ