Σοκαριστικά στοιχεία για τις αυτοκτονίες παιδιών κάτω των 12 ετών

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και όχι η κατάθλιψη ήταν η συχνότερη διάγνωση προβλήματος που προϋπήρχε στα παιδιά κάτω των 12 ετών, τα οποία αυτοκτόνησαν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Πολύ λίγα παιδιά αυτοκτονούν σε τόσο μικρή ηλικία και ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά γι’ αυτούς τους θανάτους.

Η νέα μελέτη συνέκρινε 87 αυτοκτονίες παιδιών πέντε έως 11 ετών, με 606 αυτοκτονίες παιδιών 12 έως 14 ετών, οι οποίες συνέβησαν στις ΗΠΑ στη διάρκεια μιας δεκαετίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Τζέφρι Μπριτζ του Ινστιτούτου Ερευνών του Νοσοκομείου Παίδων του Κολούμπους στο Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», διαπίστωσαν ότι και στις δύο ηλικιακές ομάδες περίπου το ένα τρίτο των παιδιών είχαν προηγουμένως διαγνωσθεί με κάποιο ψυχικό πρόβλημα.

Η βασική διαφορά ήταν ότι τα μικρότερα παιδιά είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν διαγνωσθεί με ΔΕΠΥ, ενώ οι έφηβοι με κατάθλιψη.

Όμως οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι η νέα έρευνα, πέρα από μια συσχέτιση, δεν αποδεικνύει πως η ΔΕΠΥ αποτελεί την αιτία για τις αυτοκτονίες των μικρών παιδιών. Θα μπορούσε όμως να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν εκείνα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Άλλοι ειδικοί επεσήμαναν ότι είναι δύσκολο να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα από ένα τόσο μικρό δείγμα πληθυσμού. Τόνισαν πάντως πως η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι στα πολύ μικρά παιδιά η πράξη της αυτοκτονίας έχει ένα πιο παρορμητικό χαρακτήρα σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά.

Η παιδοψυχίατρος Νάνσι Ράπαπορτ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ επεσήμανε ότι ορισμένα παιδιά κάτω των 12 ετών που είχαν διαγνωσθεί με ΔΕΠΥ, στην πραγματικότητα μπορεί να είχαν διπολική διαταραχή, καθώς αυτές οι δύο καταστάσεις συχνά μπερδεύονται.

Σύμφωνα με περσινά στοιχεία, ο αριθμός αυτοκτονιών παιδιών πέντε έως 11 ετών στις ΗΠΑ έχει σχεδόν διπλασιασθεί σε σχέση με το 1993 μεταξύ των Αφροαμερικανών, ενώ αντίθετα έχει μειωθεί μεταξύ των λευκών.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, το 37% των παιδιών Δημοτικού που αυτοκτονούν, είναι Αφροαμερικανοί, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Αφροαμερικανών μεταξύ των εφήβων είναι 12%.

Τα περισσότερα μικρά παιδιά είχαν λογομαχήσει ή συγκρουστεί με κάποιο συγγενή ή συνομήλικο, προτού αυτοκτονήσουν.

Περίπου ένα στα τρία είχαν κάποιο σοβαρό πρόβλημα στο σχολείο, αλλά λόγω μικρής ηλικίας δεν είχαν μιλήσει γι’ αυτό, ενώ το 30% είχαν μιλήσει σε κάποιον για την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι είναι σημαντικό να παίρνει κανείς στα σοβαρά τέτοια λόγια, ακόμη κι αν προέρχονται από ένα μικρό παιδί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ντοκουμέντο – Η στιγμή της έκρηξης στο Νιού Τζέρσει – ΒΙΝΤΕΟ

Σωσίβια προσφύγων από τη Χίο γέμισαν τη γέφυρα του Μπρούκλιν – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ