Το χρονικό του τρόμου στη Νέα Υόρκη – 29 τραυματίες από την έκρηξη – Τι λένε οι αρχές

Τον τρόμο έσπειρε έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή Τσέλσι του Μανχάταν, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 29 ανθρώπων. Σύμφωνα με εκπροσώπους των αμερικανικών αρχών, ερευνάται το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, η οποία ωστόσο προς τον παρόν δεν συνδέεται με κάποια τρομοκρατική οργάνωση.

Η έκρηξη σημειώθηκε στον 23ο δρόμο μεταξύ της Έκτης και της Εβδόμης λεωφόρου στη Νέα Υόρκη.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, και άλλοι αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν πως οι ερευνητές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο η έκρηξη να οφείλεται σε διαρροή αερίου, αλλά απέφυγαν να τη χαρακτηρίσουν τρομοκρατική επίθεση και αρνήθηκαν να πουν επακριβώς τι πιστεύουν ότι μπορεί να προκάλεσε την έκρηξη. «Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία ότι πρόκειται για τρομοκρατική σύνδεση», ανέφερε ο ντε Μπλάζιο.

Η στιγμή της έκρηξης στο Μανχάταν – ΒΙΝΤΕΟ

Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή της έκρηξης που σημειώθηκε στην περιοχή Τσέλσι του Μανχάταν.

Νέο ΒΙΝΤΕΟ από την έκρηξη στο Μανχάταν

Το MSNBC και το CNN έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από κάμερα ασφαλείας που κατέγραψε την έκρηξη που συγκλόνισε το Μανχάταν.

Τα πλάνα είναι από κάμερα ασφαλείας του καταστήματος «Orangetheory Fitness» στον 23ο δρόμο μεταξύ της Έκτης και της Εβδόμης λεωφόρου, λίγα μέτρα από το σημείο της έκρηξης.

 

Μανχάταν: Οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτών μετά την έκρηξη – ΒΙΝΤΕΟ

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail δημοσίευσε ένα βίντεο που καταγράφει τις πρώτες αντιδράσεις της αστυνομίας και των πολιτών που υπέστησαν ισχυρό σοκ, μετά από την έκρηξη στο Μανχάταν.

Ενημερώθηκε ο Ομπάμα για την έκρηξη στο Μανχάταν

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος παρευρισκόταν σε ένα δείπνο με γερουσιαστές στην Ουάσινγκτον, «έχει ενημερωθεί για την έκρηξη στην Πόλη της Νέας Υόρκης, τα αίτια της οποίας παραμένουν υπό διερεύνηση», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Ο πρόεδρος θα ενημερωθεί για τα νεότερα στοιχεία μόλις υπάρξουν επιπλέον πληροφορίες», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Επίτροπος της Πυροσβεστικής της Πόλης της Νέας Υόρκης, Ντάνιελ Νίγκρο, δήλωσε πως 29 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη και 24 από αυτούς διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής, περιλαμβανομένου και ενός προσώπου που όπως είπε έχει τραυματιστεί σοβαρά. Οι υπόλοιποι υπέστησαν αμυχές και άλλα ελαφρά τραύματα από σπασμένα τζάμια και μπάζα, είπε ο Νίγκρο.

Η έκρηξη, την οποία ένας κάτοικος χαρακτήρισε “εκκωφαντική”, σημειώθηκε έξω από το οίκημα Associated Blind Housing στο 135 W. 23ο Δρόμο. Το οίκημα προσφέρει στέγη, εκπαίδευση και άλλες υπηρεσίες στους τυφλούς.

Η αστυνομία ανέφερε ότι κατά την εξονυχιστική έρευνα που πραγματοποίησε στην περιοχή μετά την έκρηξη εντόπισε έναν πιθανό “δεύτερο μηχανισμό” τέσσερα τετράγωνα μακριά που αποτελείτο από μια χύτρα ταχύτητας στην οποία είχαν προσδεθεί καλώδια και η οποία συνδεόταν με κινητό τηλέφωνο.

Το CNN, επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, μετέδωσε πως σε κοντινή απόσταση βρέθηκε ένα κομμάτι χαρτί πάνω στο οποίο ήταν γραμμένο κάτι.

Οι αρχές συνέστησαν στους κατοίκους που τα σπίτια τους είναι σε κοντινή απόσταση να παραμείνουν μακριά από παράθυρα με θέα τον δρόμο ως προληπτικό μέτρο και το αντικείμενο μεταφέρθηκε αργότερα με ασφάλεια στο τμήμα πυροτεχνουργών της αστυνομίας για περαιτέρω εξέταση, δήλωσε ο αστυνομικός Κρίστοφερ Πιζάνο.

 

Αυτή είναι η χύτρα που εντοπίστηκε στο Μανχάταν – ΦΩΤΟ

Το CNN δημοσιοποίησε μία φωτογραφία που απεικονίζει τη χύτρα ταχύτητας που εντοπίστηκε στην περιοχή Τσέλσι του Μανχάταν. Όπως μετέδωσε αμερικανικό δίκτυο, το οποίο επικαλείται πηγές των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, η χύτρα συνδεόταν με κινητό τηλέφωνο και καλώδια.

Χύτρες ταχύτητας στις οποίες είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά και πυροδοτήθηκαν με μηχανισμούς χρονομέτρησης χρησιμοποιήθηκαν στη Μασαχουσέτη κατά τη βομβιστική επίθεση στη διάρκεια του Μαραθωνίου της Βοστόνης το 2013 που είχε ως αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 260 άλλοι να τραυματιστούν.

Οι δηλώσεις του δημάρχου της Νέας Υόρκης

«Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια», είπε ο ντε Μπλάζιο. Πρόσθεσε πως το σημείο όπου σημειώθηκε η έκρηξη, σε έναν κύριο δρόμο μιας περιοχής της Νέας Υόρκης, ερευνάται ως σκηνή εγκλήματος.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία σε αυτό το στάδιο για διασύνδεση με την τρομοκρατία», δήλωσε ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου περίπου τρεις ώρες μετά την έκρηξη. «Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη και αξιόπιστη απειλή εναντίον της Νέας Υόρκης σε αυτό το χρονικό σημείο από οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση».

Ο δήμαρχος είπε ότι οι ερευνητές δεν πιστεύουν πως υπάρχει οποιαδήποτε σχέση με τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη νωρίτερα το Σάββατο στην παραλιακή πόλη Σίσαϊντ Παρκ του Νιου Τζέρσεϊ. Δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί από την έκρηξη του μηχανισμού αυτού, που είχε τοποθετηθεί σε πλαστικό κάδο σκουπιδιών κατά μήκος της διαδρομής ενός αγώνα δρόμου που διοργάνωνε φιλανθρωπική οργάνωση. Οι αρχές δήλωσαν ότι πιστεύουν πως ήταν σκόπιμη ενέργεια.

Ωστόσο, αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως η Κοινή Ομάδα Δράσης Τρομοκρατίας, ένα διυπηρεσιακό όργανο που αποτελείται από ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους, έχει κληθεί να διερευνήσει την έκρηξη στο Τσέλσι, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι αρχές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχει σχέση με την τρομοκρατία.

Μια κοινή ομάδα δράσης ηγείται επίσης των ερευνών για το συμβάν στο Νιου Τζέρσεϊ.

Πηγή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου δήλωσε πως προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως η έκρηξη σημειώθηκε σε κάδο σκουπιδιών, όμως η αιτία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Ο επικεφαλής της διεύθυνσης ειδικών επιχειρήσεων της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης δήλωσε στο Twitter πως ένας «πιθανός δεύτερος μηχανισμός έχει εντοπιστεί» στην ίδια ευρύτερη περιοχή.

Το CNN μετέδωσε πως πηγές των υπηρεσιών επιβολής του νόμου πιστεύουν πως η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ