Γκόρντον Μπράουν: Η εκπαίδευση είναι ο αγώνας για ατομικά δικαιώματα της γενιάς μας

Η διασφάλιση ότι κάθε παιδί λαμβάνει κατάλληλη εκπαίδευση αποτελεί τον “αγώνα για ατομικά δικαιώματα της γενιάς μας” δήλωσε την Παρασκευή ο Γκόρντον Μπράουν, απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για θέματα εκπαίδευσης, ενόψει της παρουσίασης ενός σχεδίου για το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκπαιδευτικής διεύρυνσης στην ιστορία.

Η εκπαίδευση δεν παρέχει μόνο στα παιδιά μια έξοδο από την φτώχεια, αλλά παράλληλα αποτρέπει την εξάπλωση του εξτρεμισμού, τόνισε ο πρώην Βρετανός Πρωθυπουργός, καλώντας σε μαζική αύξηση σε επενδύσεις.

“Θα προδώσουμε την μισή μελλοντική γενιά αν δεν λάβουμε δράση”, τόνισε στα μέσα ενημέρωσης στα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με τους νέους παγκόσμιους στόχους ανάπτυξης που συμφωνήθηκαν τον περασμένο χρόνο, όλα τα παιδιά θα πρέπει να λαμβάνουν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση έως το 2030.

Ο Μπράουν όμως επισήμανε πως σύμφωνα με τις υπάρχουσες τάσεις, τα μισά παιδιά στον κόσμο θα εξακολουθούν να βρίσκονται είτε εκτός σχολείου, είτε να λαμβάνουν ανεπαρκή εκπαίδευση.

Νεαροί άνθρωποι στους οποίους στερείται η ευκαιρία να πάνε σχολείο, το πιο πιθανόν είναι να καταλήξουν θύματα παιδικού γάμου, παιδικής εργασίας, ή να πέσουν στα χέρια διακινητών, πρόσθεσε.

Προειδοποίησε ότι υπάρχει μια “ωρολογιακή βόμβα δυσφορίας” ανάμεσα στους νεαρούς ανθρώπους που στερούνται εκπαίδευσης και ευκαιριών που θα τους αφήσει “λεία για εξτρεμιστικές οργανώσεις που είναι αποφασισμένες να εκμεταλλευτούν αυτή της τους την δυσαρέσκεια”.

Την Κυριακή, ο Μπράουν θα παρουσιάσει μια έκθεση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, η οποία θα καλεί για την σύσταση του πρώτου προϋπολογισμού για την παγκόσμια εκπαίδευση και θα προτείνει ένα νέο διεθνές μηχανισμό χρηματοδότησης για την ενίσχυση των επενδύσεων στην εκπαίδευση σε φτωχές χώρες.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ παράλληλα σημείωσε πως οι χώρες με το μικρότερο εθνικό εισόδημα ξοδεύουν μόλις το 3% αυτού στην εκπαίδευση και πρέπει να επενδύουν περισσότερο.

Οι δύο χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που βρίσκονται εκτός σχολείου –η Νιγηρία και το Πακιστάν– ξοδεύουν περίπου το 2% του εθνικού τους εισοδήματος.

Ο Μπράουν επισήμανε πως η διεθνής βοήθεια για την εκπαίδευση, που έχει μειωθεί από το 13% όλων των προγραμμάτων παροχής βοήθειας στο 10% από το 2002, είναι “εντελώς ανεπαρκής”.

“Η βοήθεια για την εκπαίδευση είναι μόλις 12 δολάρια για κάθε παιδί το χρόνο – που δεν επαρκεί ούτε για την χρηματοδότηση ενός σημειωματάριου για αυτό το παιδί “, τόνισε.

Η έκθεση της Επιτροπής για την Εκπαίδευση καλεί για μια μαζική προσπάθεια να πάνε στο σχολείο τα 30 εκατομμύρια εκτοπισμένα παιδιά και τα παιδιά πρόσφυγες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Έκκληση για την εκπαίδευση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ