Η προειδοποίηση του Ολάντ για την άνοδο του λαϊκισμού ενόψει των εκλογών του 2017

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε την Παρασκευή έκκληση από την Μπρατισλάβα προκειμένου να αποκατασταθούν οι δεσμοί «μεταξύ των πολιτών και της Ευρώπης» και να δοθεί μάχη εναντίον της ανόδου του λαϊκισμού, ενώ παραδέχθηκε ότι ο ίδιος όπως και άλλοι ηγέτες θα πρέπει να «λογοδοτήσουν για αυτό ενώπιον των ψηφοφόρων» το 2017.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους προέβη στις παραπάνω δηλώσεις μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής των 27 της ΕΕ, έχοντας στο πλευρό του την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν.

Και οι δύο ηγέτες έχουν να αντιμετωπίσουν την άνοδο της ακροδεξιάς στις χώρες τους ενόψει μάλιστα των προσεχών εκλογικών αναμετρήσεων: προεδρικές εκλογές τον Μάιο του 2017 στη Γαλλία, βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου στη Γερμανία.

«Δεν πιστεύω ότι ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί αντικειμενικά να αλλάξει τη σχέση που έχουν μέχρι αυτή τη στιγμή οι ψηφοφόροι με τα πρόσωπα που τους κυβερνούν. Κρίνονται και βάσει άλλων αποτελεσμάτων» υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος, που βλέπει τα ποσοστά της δημοτικότητάς του να κατακρημνίζονται.

Όμως «είναι σημαντικό, όχι μονάχα σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα αλλά σε σχέση με την ευθύνη που έχουμε εμείς οι ίδιοι να αποκαταστήσουμε τους δεσμούς που αποδυναμώθηκαν μεταξύ των πολιτών και της Ευρώπης» υπογράμμισε.

«Όταν η Ευρώπη τίθεται υπό αμφισβήτηση, η δημοκρατία και οι αξίες της ενδεχομένως μπορούν να επηρεαστούν, να πληγούν» εξήγησε ο Φρανσουά Ολάντ στοχοθετώντας τα λαϊκιστικά κόμματα που «καταφέρονται εναντίον της Ευρώπης διότι θέλουν να επιτεθούν εναντίον ενός συστήματος αξιών και ενός κοινωνικού μοντέλου».

Ο Γάλλος Πρόεδρος παραδέχθηκε ότι ο ίδιος όπως και άλλοι ηγέτες θα πρέπει «να λογοδοτήσουν για αυτό ενώπιον των ψηφοφόρων».

«Οι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται μονάχα για όσα εφαρμόζονται» απάντησε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ.

«Για αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να συμφωνήσουμε για όσα θέλουμε να κάνουμε» και «για αυτόν ακριβώς το λόγο η σημερινή Σύνοδος ήταν ένα σημαντικό βήμα, όμως μονάχα ένα βήμα προς μια μακρύτερη διαδρομή» τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τι συμφώνησαν οι 27 ηγέτες στη Σύνοδο της Μπρατισλάβας

Μέρκελ: Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση

Ο διάλογος του Τσίπρα με την Μέρκελ για τη θάλασσα και τις διακοπές

Τα χαμόγελα του Τσίπρα με τη Μέρκελ στη Μπρατισλάβα – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ