Ρεπορτάζ-κόλαφος του Guardian για κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα

Σοκάρει το εκτενές ρεπορτάζ του Guardian για τις συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στο εργοστάσιο της Softex στη Βόρεια Ελλάδα, όπου φιλοξενούνται αρκετοί πρόσφυγες.

“Στο καμπ προσφύγων στη Softex, έχει πιο πολύ φως τη νύχτα παρά την ημέρα. Μέσα σε αυτήν την πρώην αποθήκη χωρίς παράθυρα, τα φώτα λειτουργούν μόνο τα απογεύματα. Αυτό γίνεται εν μέρει επειδή ο χώρος δεν ήταν σχεδιασμένος να στεγάσει κόσμο. Ήταν ένα παλιό εργοστάσιο  χαρτοποιίας”, γράφει ο Guardian.

“Είναι προσβλητικό”, λέει η Χεντίγια Ασένι, μια 62χρονη γυναίκα από τη Συρία, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα. Αλλά βέβαια όλα εδώ είναι προσβλητικά – η ζωή, το φαγητό, το γεγονός ότι έχουμε τουαλέτα μπροστά από τη σκηνή μας”.

Στη συνέχεια, ο Guardian  σχολιάζει ότι “ο εξευτελισμός είναι το λογικό συμπέρασμα της μεταναστευτικής πολιτικής που έχει επιδιώξει η Ευρώπη, από τον θάνατο του Αϊλάν Κουρντί πέρυσι τέτοια εποχή”.  “Περίπου 50.000 πρόσφυγες έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα” προσθέτει.

“Τουλάχιστον επτά από τα κέντρα υποδοχής είναι γεμάτα με φίδια και σκορπιούς, ενώ τα στρώματα είναι γεμάτα σκορπιούς”, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες εθελοντών που εργάζονται σε αυτούς τους χώρους. “Αλλά το πιο κακόφημο είναι η Softex”, επισημαίνει.

Τα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης

Παράλληλα, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι τα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης είναι αυξημένα -ωστόσο τονίζει ότι για την προστασία των θυμάτων δεν δημοσιεύει ονόματα και περιστατικά-, ενώ αναφέρει ότι πολλοί πρόσφυγες αναγκάζονται να καταφύγουν στην πορνεία, προκειμένου να εξασφαλίσουν μερικά χρήματα, κυρίως στο Πεδίον του Αρεως.

“Η Ελλάδα θα γίνει Ναούρου”

Το δημοσίευμα κλείνει με τις δηλώσεις του Τζεράλντ Νάους, τον επικεφαλής μιας δεξαμενής σκέψης, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά: “Η Ελλάδα θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια γιγάντια αποθήκη προσφύγων, παίζοντας τον ίδιο ρόλο για την Ευρώπη που έπαιξε το Ναούρου και τα νησιά Μανούς για την Αυστραλία στον Ειρηνικό”.

Συγκλονίζει το γράμμα ενός πρόσφυγα

“Zούσα στη Δαμασκό με τη μικρή μου οικογένεια. Φύγαμε εξαιτίας του φρικτού πολέμου. Είχα ένα καλό σπίτι και μία δουλειά. Και τώρα δεν έχουμε τίποτα. Αλλά δεν θα τα παρατήσουμε γιατί αντλούμε δύναμη από την αθωότητα των παιδιών και από το μέλλον. Παρόλο που τα όνειρά μου χάθηκαν”.

Πηγή:theguardian.com

Διαβάστε επίσης:

Ο αντιπρόεδρος του SPD προβλέπει το «τέλος» της Μέρκελ

Γυμνόστηθες τροχονόμοι στη Ρωσία τρελαίνουν τους οδηγούς – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Τραμπ “φέρνει” βήχα στην Κλίντον – ΒΙΝΤΕΟ

Ρωσία – Συνελήφθη γιατί έπαιζε Pokemon Go μέσα σε εκκλησία – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ