Η έκκληση του Σταϊνμάιερ σε Ρωσία και ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κάλεσε χθες τη Ρωσία να οριστικοποιήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και υπογράμμισε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους πολιορκημένους στο Χαλέπι.

«Οι ΗΠΑ έκαναν την προσφορά τους. Η Ρωσία μπορεί τώρα να δείξει ότι πράγματι ενδιαφέρεται να δει να τερματίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία», είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον όμιλο εφημερίδων Funke Mediengruppe και θα δημοσιευθεί σήμερα.

«Ακόμη και η Ρωσία δεν μπορεί να έχει κανένα συμφέρον στη συνέχιση των εχθροπραξιών στη Συρία. Η Μόσχα γνωρίζει, όπως το γνωρίζουν οι πάντες, πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Συρία», ανέφερε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο σοσιαλδημοκράτης Σταϊνμάιερ προκαλεί νευρικότητα σε αρκετά μέλη του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού επιμένοντας συνεχώς στην ανάγκη να διεξάγεται συνεχής διάλογος με τη Ρωσία. Στη συνέντευξή του, ο γερμανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι ο τερματισμός του συριακού πολέμου δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη Μόσχα, αλλά κι από «άλλους παίκτες εντός και εκτός Συρίας που απλά θέλουν να συνεχίσουν να μάχονται».

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συζήτησε σχετικά με την «καταστροφική» ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας σχεδόν δίωρης συνάντησης στο περιθώριο της G20, ανέφερε ένα εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γερμανίας.

Στη συνέντευξη, που παραχώρησε στο Όσλο το απόγευμα της Κυριακής, ο Σταϊνμάιερ είπε ότι η εκεχειρία στο Χαλέπι αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου η συριακή αντιπολίτευση να συμφωνήσει να συμμετάσχει ξανά στις διαπραγματεύσεις. «Αυτός είναι ο όρος υπό τον οποίο η αντιπολίτευση θα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη Γενεύη για τις πολιτικές συνομιλίες», ανέφερε.

Ο Σταϊνμάιερ πρόσθεσε πως ελπίζει ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα επιτύχουν πρόοδο στο ζήτημα αυτό σε διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών στην Κίνα.

 

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Υπό πολιορκία ξανά συνοικίες της πόλης του Χαλεπίου

Κυνηγοί στις ΗΠΑ έπιασαν αλιγάτορα 4 μέτρων – ΦΩΤΟ

Συνεχίζεται η μάχη στο Χαλέπι – Καθεστωτικές δυνάμεις κατέλαβαν στρατιωτική σχολή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ