Κυπριακό – Σε εκ περιτροπής προεδρία εμμένει ο Ακιντζί

Τις τουρκικές θέσεις για την ανάγκη συνέχισης των εγγυήσεων της Τουρκίας, για εκ περιτροπής προεδρία και πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, επιστρέφοντας από τις συνομιλίες του στην Άγκυρα.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των επόμενων επτά συναντήσεων με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και των μηνών που ακολουθούν έως το τέλος του έτους, προσθέτοντας ότι, αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό εντός του 2016, ενδεχομένως η επίτευξη λύσης να καταστεί αδύνατη.

Για τον κύκλο συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που αρχίζει την Τρίτη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι δεν θα συζητηθούν ονόματα περιοχών, χάρτες και ποσοστά στο εδαφικό. Ευχήθηκε όμως να δημιουργηθεί η βάση για την πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης, λέγοντας ότι η μια πλευρά περιμένει την άλλη να αλλάξει στάση στα σημεία διαφωνίας.

Ειδικά για το θέμα των εγγυήσεων, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι πρέπει να συζητηθεί φόρμουλα για το πώς οι Τουρκοκύπριοι θα αισθάνονται ασφαλείς και οι Ελληνοκύπριοι να μη νοιώθουν απειλή. Αλλά, είπε, δεν θα καταλήξουμε πουθενά με προσεγγίσεις του τύπου “δεν υπάρχει λύση χωρίς τη Μόρφου και με εγγυήσεις”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Politico: Η σκιά του Ερντογάν πάνω από τη συμφωνία για το Κυπριακό

Κυπριακό – Ο Ακιντζί υιοθετεί τη θέση της Άγκυρας για τις εγγυήσεις

Ο Αναστασιάδης στον Μπάιντεν: Δεν δέχομαι να υποβαθμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ