Γκάουκ: Διαπραγματεύσεις με Τουρκία, αλλά χωρίς εκβιασμούς

Στην ανάγκη η Γερμανία να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να επιτρέψει τους εκβιασμούς, στάθηκε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της χώρας Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος στήριξε την προσφυγική πολιτική της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι η Γερμανία παραμένει ισχυρή και σε καμία περίπτωση «ένα καράβι που βυθίζεται».

«Θα μπορούσα πολλές φορές να πω για αρκετούς ισχυρούς του κόσμου ότι δεν θα έπρεπε να είναι εταίροι μας. Αλλά πρόκειται και για χώρες με τις οποίες έχουμε διπλωματικές σχέσεις και με τις οποίες πρέπει να διαπραγματευτούμε. Πρέπει να διαπραγματευτούμε με τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι οι πράξεις που ξεκίνησε ο Πούτιν δικαίως απορρίφθηκαν και χειριζόμαστε πολύ επικριτικά αυτές τις αποφάσεις και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Αλλά διαπραγματευόμαστε μαζί του. Και έτσι θα είναι και με την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Γκάουκ σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο ZDF.

«Χρειαζόμαστε, με κάθε σαφήνεια, να πούμε ότι δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζει η Τουρκία», συνέχισε ο κ. Γκάουκ, αναφερόμενος στη συμφωνία για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος θα επισκεπτόταν και πάλι την Τουρκία, όπου το 2014 είχε ασκήσει ευθέως κριτική στην τουρκική κυβέρνηση, ο κ. Γκάουκ εξήγησε ότι δεν μπορεί κανείς να αποσιωπά ή να κρύβει τις αξίες του όταν βρίσκεται σε μια ξένη χώρα όπως η Τουρκία ή η Κίνα «μόνο και μόνο για να μην ενοχλήσει».  

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζει τις απειλές ο Ερντογάν

Την προφυλάκιση του Γκιουλέν ζήτησε από τις ΗΠΑ η τουρκική Δικαιοσύνη

Νέα επίθεση από Ερντογάν σε Μέρκελ και Ευρωπαϊκή Ένωση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ