Σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία ζητά ο Αυστριακός Καγκελάριος

Υπέρ μιας σκληρής στάσης απέναντι στην Τουρκία τάσσεται σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα “Έστεραϊχ” ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν.

Σχολιάζοντας το τελεσίγραφο της Άγκυρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, ο Κέρν επισήμανε ότι “δεν είμαστε ικέτες, η ΕΕ βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση”, ενώ αναφερόμενος στις απειλές οπαδών του Ερντογάν τόνισε ότι “σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αφήσουμε να μας εκφοβίζουν”.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος προτίθεται να συνεχίσει “με συνέπεια” την κριτική του απέναντι στον Ερντογάν, ενώ “βλέπει” με ψυχραιμία τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απειλεί με καταγγελία της συμφωνίας για το προσφυγικό ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία, εάν δεν υπάρξει μέχρι τέλους του χρόνου η απελευθέρωση της βίζας.

“Χρειαζόμαστε μεν την Τουρκία, αλλά αυτή, οικονομικά, μας χρειάζεται περισσότερο”, τονίζει ο Καγκελάριος στη συνέντευξή του, προσθέτοντας πως “χωρίς την ΕΕ η Τουρκία κατευθύνεται σε κρατική πτώχευση”.

Το τουρκικό τελεσίγραφο στο προσφυγικό ζήτημα απορρίπτει και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, σε σημερινές δηλώσεις του στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, τονίζοντας πως η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις σε σχέση με την απελευθέρωση της βίζας.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να βρεθεί σε εξάρτηση από την Τουρκία, σημειώνοντας ότι: “για εμένα είναι σαφές ότι δεν επιτρέπεται να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό του μέτρου”.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης ζητούν τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, με τον ευρωβουλευτή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων -του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης- Χάραλντ Βιλίμσκι, να διαμηνύει σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση πως “έφτασε η στιγμή που κανείς πρέπει να πει: έως εδώ”, και τον βουλευτή των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ να εκτιμά ως “σκανδαλώδες το ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ήδη διακοπεί”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Bild: Τι απέγιναν όσα υποσχέθηκαν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα;

Είναι “καταραμένοι” οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο; – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ