Η τουρκική ΜΙΤ γνώριζε για το πραξικόπημα λίγο πριν εκδηλωθεί

Η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας, η ΜΙΤ, είχε ενημερώσει την στρατιωτική ηγεσίας της χώρας ότι υπάρχει σχέδιο για πραξικόπημα, αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα “Χουριέτ”, επικαλούμενη ανακοίνωση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας που αναρτήθηκε την Τρίτη στην ιστοσελίδα της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΜΙΤ, είχε προειδοποιήσει τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας για την απόπειρα πραξικοπήματος, περίπου 6 ώρες πριν αυτό πραγματοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, η “Χουριέτ” σημειώνει ότι η ΜΙΤ, είχε πληροφορηθεί για το επικείμενο πραξικόπημα στις στις 4 το απόγευμα της 15ης Ιουλίου και ο υποδιοικητής της υπηρεσίας,  Χακάν Φιντάν ενημέρωσε τον υποδιοικητή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Στη συνέχεια ο Φιντάν, στις 5:30 μ.μ, το απόγευμα βρέθηκε στο αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου και δίνει στον Γιασάρ Γκιουλέρ αναλυτικές πληροφορίες για το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα, ενώ στις 6:00 ο υποδιοικητής της ΜΙΤ είχε συνάντηση  με τον Γκιουλέρ, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χολουσί Ακάρ  και τον διοικητή της τουρκικής αεροπορίας,  Αμπιντίν Ουνάλ. 

Στις 6:30 μ.μ., ο Ακάρ έδωσε εντολή να κλείσει ο εναέριος χώρος για όλες τις πτήσεις και  απαγορεύτηκαν όλες οι στρατιωτικές πτήσεις καθώς και κινήσεις στρατευμάτων και τανκς. Την ίδια εντολή έδωσε στον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων,  Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έναρξη του πραξικοπήματος είχε αρχικά προγραμματιστεί στις 3 τα ξημερώματα, αλλά τελικά πραγματοποιήθηκε αναγκαστικά νωρίτερα το βράδυ.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Η Τουρκία μπλόκαρε την πρόσβαση στο Wikileaks

ΒΙΝΤΕΟ σοκ από την Τουρκία – Τανκ περνάει πάνω από διαδηλωτή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ