Σταϊνμάγιερ: Η επαναφορά της θανατικής ποινής θα εμποδίσει την ένταξη της Τουρκίας

Οποιαδήποτε κίνηση της Τουρκίας να επαναφέρει την θανατική ποινή έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διεμήνυσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ.

«Η επαναφορά της θανατικής ποινής θα εμποδίσει την επιτυχία των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Παράλληλα σημείωσε πως η Γερμανία αναμένει από την Τουρκία να αντιμετωπίσει όσους είναι υπεύθυνοι για το αποτυχημένο πραξικόπημα σύμφωνα με το κράτος δικαίου.

Η Τουρκία αποφάσισε να καταργήσει την θανατική ποινή το 2004, επιτρέποντας στην Άγκυρα να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες τα επόμενα χρόνια, με τις διαπραγματεύσεις όμως να έχουν σημειώσει έκτοτε ελάχιστη πρόοδο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή ότι δεν μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στο θέμα της χρήσης της θανατικής ποινής έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα συζητήσει το θέμα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Αυστρία: Απομακρύνεται η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

Βρυξέλλες: Η Τουρκία δεσμεύεται από συνθήκες να μην επαναφέρει τη θανατική ποινή

Βερολίνο: Η εισαγωγή της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ