Brexit: Αλλάζει το κλίμα στη σκιά της δολοφονίας

Οι τόνοι έπεσαν στην Βρετανία ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε., μετά την τραγική δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών, Τζο Κοξ

Σύμφωνα με αναλυτές, ο τραγικός θάνατος μπορεί να ανακόψει την δυναμική του Brexit και να δοθεί προβάδισμα στο στρατόπεδο υπέρ της παραμονής, το οποίο υποστήριζε και η Τζο Κοξ.

«Αυτό (η δολοφονία της Κοξ) ίσως αλλάξει την ψυχολογία της εκστρατείας. Αυτοί που είναι υπέρ της ΕΕ ίσως ευνοηθούν από αυτό το τραγικό συμβάν… θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητές τους», είπε στο CNBC ο Φαριμπόρζ Μοσιριάν, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο New South Wales.

Σίγουρα ο κόσμος μιλά για την πιθανότητα αυτό (η δολοφονία της Κοξ) πράγματι να επηρεάσει το δημοψήφισμα υπέρ της παραμονής. Είναι από κάθε άποψη ένα τραγικό συμβάν. Υπάρχει μια αίσθηση, υπάρχει μια άμεση συναισθηματική αντίδραση… Σίγουρα είναι μέρος του όλου θέματος, η ανάκαμψη του ρίσκου», σημείωσε ο Άλαν Ράσκιν, ένας από τους επικεφαλής συναλλαγματικής ανάλυσης στην Deutsche Bank.

Ενώ η τραγωδία ρίχνει βαριά τη σκιά της στο δημοψήφισμα, το πιθανότερο είναι ότι οι ψηφοφόροι θα συνεχίσουν να βασίζουν την απόφασή τους για το πώς αντιλαμβάνονται τις μακροπρόθεσμες πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της παραμονής στην ΕΕ, σχολίασε ο Ρατζίβ Μπισβάς, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού στην IHS.

Σύμφωνα με το γραφείο στοιχημάτων Betfair, αυξήθηκε η πιθανότητα οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και έφτασε το 67%.

Στο Betfair, η πιθανότητα οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στην Ε.Ε. είχε πέσει μέχρι και στο 60% την Πέμπτη προτού ανακάμψει γύρω στο 65% στο τέλος της ημέρας.

Την ίδια στιγμή αναβλήθηκαν όλες οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα στο πλαίσιο της εκστρατείας για το δημοψήφισμα από τα δύο στρατόπεδα. 

Οι καμπάνιες για το δημοψήφισμα έχουν «παγώσει» από την Πέμπτη μετά την είδηση της δολοφονίας και διεξάγονται μόνο σε τοπικό επίπεδο. 

Η βρετανική βουλή, η οποία είχε κλείσει για το δημοψήφισμα, θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στην αδικοχαμένη βουλευτή. 

Η εκστρατεία υπέρ του Brexit, η Vote Leave, ακύρωσε μια συγκέντρωση στο Μπέρμιγχαμ ενώ η Britain Stronger In, που τάσσεται υπέρ της παραμονής, αποφάσισε επίσης να μην γίνει καμία επίσημη εκδήλωση, συγκέντρωση ή ομιλία «σε ένδειξη σεβασμού για την τραγική δολοφονία της Τζο Κοξ», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπός της.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Britain Stronger In, ο Γουίλ Στρόου, σημείωσε ότι οι εθελοντές μπορεί να συνεχίσουν να μοιράζουν φυλλάδια από πόρτα σε πόρτα στις περιοχές τους.

Φυλλάδια θα μοιράζουν επίσης, σε τοπικό επίπεδο, οι εθελοντές της Vote Leave η οποία πάντως σκοπεύει να οργανώσει κανονικά την Κυριακή μια μεγάλη διαδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουν ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ.

ΠΗΓΗ: Real.gr

Διαβάστε επίσης:

Απαγγέλθηκε κατηγορία στον Τόμας Μέιρ για τον φόνο της Κοξ – ΤΩΡΑ

Λευκός Οίκος: Ο Ομπάμα μίλησε με τον σύζυγο της Τζο Κοξ

To tweet Χρηστίδη για τη Βρετανία με το “εδώ ψάχνουμε αφορμές να διχαστούμε”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ