Ιταλός έγινε… Γάλλος μετά από εγκεφαλική βλάβη

Ένα Ιταλός φέρεται πως έγινε εν μία νυκτί Γάλλος μετά από εγκεφαλική βλάβη που υπέστη.

Ο 50χρονος μπορεί τώρα να μιλά γαλλικά και να ποζάρει σαν «καρικατούρα Γάλλου», μετά από ένα σοβαρό τραύμα που υπέστη στο κεφάλι. Μάλιστα φωνάζει «Bonjour» από το παράθυρο του υπνοδωματίου του κάθε πρωί.

Το μόνο του πραγματικά ενδιαφέρον για τη Γαλλία πριν από τη ζημιά, ήταν μια σύντομη σχέση του με μια Γαλλίδα, όταν ήταν μόλις 20 ετών, αλλά πλέον έχει πάθος για γαλλικές ταινίες, βιβλία και τρόφιμα.

Το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου πρόσφατα κυκλοφόρησε μία μελέτη σχετικά με την υπόθεση στο περιοδικό Cortex. Ανέφεραν πως ο ασθενής δεν είχε «εκδηλώσει ποτέ κάποια ιδιαίτερη σχέση με την γαλλική κουλτούρα ή την γαλλική κουζίνα» και πως είχε σπουδάσει γαλλικά στο σχολείο, αλλά δεν μιλούσε τη γλώσσα «εδώ και δεκαετίες».

Η μελέτη αναφέρει: «τα γαλλικά του είναι γεμάτα ανακρίβειες, αλλά μιλά με γρήγορο ρυθμό με υπερβολικό τονισμό των λέξεων, όπως στις ταινίες που υποδύεται κάποιος τον Γάλλο και ποζάρει ως χαρακτηριστική καρικατούρα ενός Γάλλου».

«Χρησιμοποιεί γαλλικά για να επικοινωνεί με όλους όσους είναι έτοιμοι να τον ακούσουν. Μιλά γαλλικά με τους μπερδεμένους Ιταλούς συγγενείς του, με τους συμβούλους. Μίλησε στα γαλλικά ακόμη και μπροστά στην σαστισμένη επιτροπή που θα αποφασίσει για το συνταξιοδοτικό του σύστημα. Δεν δείχνει να εκνευρίζεται όταν οι άνθρωποι δεν τον καταλαβαίνουν».

Ο 50χρονος συνεχίζει να γράφει στα ιταλικά, παρά την επιμονή του να μιλά γαλλικά. «Ισχυρίζεται πως δεν μπορεί παρά να μιλά γαλλικά, πιστεύει ότι σκέφτεται στα γαλλικά και λαχταρά να παρακολουθεί γαλλικές ταινίες (τις οποίες δεν έβλεπε ποτέ), αγοράζει γαλλικά τρόφιμα, διαβάζει γαλλικά περιοδικά και σπάνια γαλλικά βιβλία, αλλά γράφει μόνο στα ιταλικά συνεχίζει η μελέτη.

Ο Ιταλός έχει επίσης δείξει κι άλλες ανωμαλίες στη συμπεριφορά του, συμπεριλαμβανομένων των ψευδαισθήσεων μεγαλείου, διαταραχές ύπνου και αδικαιολόγητη ευφορία την οποία αποκαλεί «joie de vivre».

Αυτό το σπάνιο αλλά όχι μοναδικό ιατρικό φαινόμενο ονομάζεται σύνδρομο ψυχαναγκαστικής ξένης γλώσσας. Περίπου 60 άνθρωποι στον κόσμο έχουν καταγραφεί να μιλούν μια ξένη γλώσσα μετά από τραυματισμό στο κεφάλι.

Πηγή: Έθνος

 

Δείτε επίσης:

Σοκ: Ο καβγάς ενός ζευγαριού που κατέληξε σε ξυλοδαρμό – ΒΙΝΤΕΟ

Euro 2016: Το SΜS που θα προειδοποιεί για τρομοκρατική απειλή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ